Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemétből építettek fészket a koppenhágai hattyúk

  • 2018. május 16.
  • PKata

Múlt héten Koppenhága lakói testközelből is megtapasztalhatták, hogy milyen súlyos problémát is okoz a műanyagszennyezettség. A városi hattyúk ugyanis a helyi tavakba dobált hulladékokból kezdtek el fészkeket kialakítani – írja az IFLScience.

 

A műanyagszennyezettség egyre nagyobb problémát okoz, a hulladékok már a Föld legeldugottabb pontjain is megjelentek. Nem csoda, hogy a természetvédők az élővilág egyik legnagyobb fenyegetőjeként tekintenek a műanyagra.

 

hattyu

A helyi sajtó szerint a szemetet többnyire a népszerű Lujza királyné hídjáról dobálják a vízbe. A madarak innen gyűjthetik össze a természetes anyagnak vélt hulladékot. Hasonló jelenséget már a tavalyi költési időszak során is megfigyeltek.

Maria Reumert Gjerding, a Dán Természetvédelmi Társaság elnöke szerint a helyzet aggodalomra ad okot. Míg a természetes eredetű anyagok gyorsabban lebomlanak, ha állatok fogyasztják el őket, a műanyagok esetében más a helyzet. Az élőlények gyakran élelemnek nézik a hulladékot, szervezetük viszont képtelen feldolgozni a szemetet.

Az állatok könnyedén elpusztulhatnak a hulladék lenyelésébe. Az élőlények ráadásul bele is gabalyodhatnak a műanyagokba, melyek ily módon szintén végezhet velük. A szennyezettség egyébként nemcsak a kisebb, szárazföldi fajokat fenyegeti, hanem olyan tengeri óriásokat is, mint a nagy ámbráscet.

A koppenhágai jelenség már csak azért is aggasztó, mert a dán főváros, illetve maga az ország jóval kevésbé szennyezett, mint Európa legtöbb városa és országa.

 

Forrás: https://24.hu/tudomany/2018/04/23/szemetbol-epitett-feszek-koppenhaga/