Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szelektív gyűjtés: A Zero Waste France panaszt emel Párizsban egy McDonald's és egy KFT étterem ellen

  • 2018. október 30.
  • Csilla

A Zero Waste France panaszt emelt egy a párizsi Place de la République téren üzemelő McDonald’s és egy KFC ellen, mivel nem használnak szelektív szemét gyűjtőket hulladékválogatás céljából az étkezdékben. Valójában a hulladékválogatás 2016 óta a vendéglátóipari létesítmények törvény szerinti kötelezettsége. Miután saját maga vizsgálódott a helyszínen, a civil szervezet nyilvános kivizsgálást kért a párizsi Tribunal de Grande Instance államügyészétől.

Hulladékválogatás a vállalkozásokban: 2016 július 1-től törvényi kötelezettség

Az "5 hulladékáram" néven ismert rendelet 2016 július 1-i hatályba lépése óta minden vállalkozás, valamint áruház és közigazgatási hivatal köteles külön válogatni a papír, fém, műanyag, üveg és fa hulladékot [1]. A törvény határozat kiterjeszti a már kötelező lakossági hulladékválogatást valamennyi gazdasági szereplőre.

Mindazonáltal a törvény alkalmazása jelenleg még függőben van, mivel nem megoldott az alkalmazottak és vásárlók részére a hulladékválogatás. Ez vonatkozik a gyors éttermekre, amelyek évi mintegy 13 milliárd csomagoló anyagot bocsátanak ki.  Mindezt alátámasztja a Zero Waste France 2017 májusi tanulmánya a McDonald’s hulladékkezelési szabályzatáról. A beszámoló rávilágít az iparág tétlenségére a körforgásos gazdaságra vonatkozólag, az évi közel 5 milliárd eurós franciaországi forgalma ellenére. Petició és számos megmozdulás követte a közleményt sok helyen Franciaországban, és követelték a hulladékválogatás bevezetését.

Két évvel ezt követően csupán néhány McDonald’s üzlet készítette fel a vendéglátó helységeit a szelektív hulladékválogatásra (2018. májusára a franciaországi McDonald’s szerint pont 76 a közel 1500 létesítményből). Ez alapján el kell, hogy ismerjük a gyorsétterem hálózat rendszer szintű késlekedését, amit több mint 10 éves teszteléssel és kísérletezéssel magyaráznak. A KFC nem is tervez semmilyen kísérletezést, annak ellenére sem, hogy 2025-ig mintegy 300 új étterem nyitását tervezik.

Helyszíni vizsgálat a feljelentés igazolására

Az "5 hulladékáram” rendelet megszegése akár 150 000 € közigazgatási bírsággal sújtható (a környezetvédelmi törvénykönyv L541-3 cikkelye alapján), és bűncselekményt testesít meg, amely két év börtön és további 75 000 € pénz büntetéssel járhat (a környezetvédelmi törvénykönyv L541-46 cikkelye, §4 és §8 bekezdése alapján).

A francia Zero Waste szervezet feljelentése egy kivizsgálás eredménye alapján született, amely feltárta és jegyzőkönyvezte a hulladékválogatásra használandó gyűjtő edények hiányát a vendéglátó helységekben, és a szemetes zsákok tartalmát az éttermeken kívül. Ráadásul mindkét üzlet óriási forgalmat tudhat magának, mivel Párizs frekventált és sűrűn lakott részén működik, 5 perc járásra a Place de la République szobrától.

Thibault Turchet szerint, aki a Zero Waste France jogi osztályának a vezetője, “a gyorséttermi láncok iszonyatos mennyiségű szemetet termelnek, és ennek zöme újrahasznosítható lenne. Ezért ez az iparág, és általában a vállálkozások sürgősen be kell, hogy tartsák a rájuk vonatkozó törvényi előírásokat. Ellenkező esetben a körforgásos gazdaság nem fog megvalósulni.”

A civil szervezet képviseletében Alexandre Faro jogtanácsos nyilvános kivizsgálást remél az Ügyészségtől. Mindemellett a Zero Waste Frande október 18-án levélben hívta fel az Ökológiai és Szolidáris Átmenetért felelős Minisztérium figyelmét erre a helyzetre.

Az ártatlanság vélelme megilleti mindegyik feljelentett vállalatot mindaddig, amíg be nem bizonyított a bűnösségük.

[1] A rendelet minden olyan gyártóra vonatkozik, amelyik nem esik a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás alá. Napi 1100 liter hulladékot kell alkalmazni azon létesítmények számára, amelyek hulladékát a helyi hatóságok gyűjtik.

 

Fordította: Bentamra Csaba
Forrás: https://www.zerowastefrance.org/waste-sorting-zero-france-complaint-mcdo...