Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A svilengradi önkormányzat elindította Bulgáriát a nulla hulladék útján

  • 2019. június 18.
  • Csilla

Svilengrad az első önkormányzat Bulgáriában, amely hivatalosan elkötelezte magát és elindult a nulla hulladék felé vezető úton. A Za Zemiata / Zero Waste Bulgaria munkájának köszönhetően egy újabb ország került fel a hulladékcsökkentés iránt elhivatott települések hálózatának, a Zero Waste Cities térképére.

Hogyan kezdődött mindez?

Svilengrad egy 25 000 lakosú város Bulgária délkeleti részén, közvetlenül Törökország és Görögország határán. A bolgár önkormányzatok környezetvédelmi előfutáraként ismert Svilengradot meghívta a Zero Waste Bulgaria (Za Zemiata Környezetvédelmi Egyesület), hogy csatlakozzon a Zero Waste Europe és annak tagjai által vezetett Zero Waste Cities programhoz.

2018 elején a helyi Zero Waste Tanácsadó Testület tagjai együttesen megfogalmaztak egy nulla hulladék megvalósítását célzó cselekvési tervet és egy hosszú távú végrehajtási stratégiát. A ZW Tanácsadó Testület aktív helyi lakosok változatos csoportja, akik tiszta Svilengradot szeretnének. A Tanács tagjai között vannak étterem- és hoteltulajdonosok, civil szervezetek, roma ifjúsági szerezetek, helyi parlament tagok, önkormányzati tisztviselők, diszpolgárok, tanárok, orvosok stb.

Civil akció

 

 

Példaértékű intézkedések

Bulgáriában először a svilengradi önkormányzat, az Ecopack csomagolóanyag-hasznosítással foglalkozó szervezettel együttműködve, vezette be ezer háztartásban a házhoz menő begyűjtési rendszert. Az önkormányzat a gyorsan terjedő többlakásos épületekre is indított egy kísérleti programot, amely három zöld öko-szigetet biztosít elektronikus kulcsokkal a helyi lakosok számára. Hasonló mini öko-szigetek találhatók minden óvodában. Ezzel is gondoskodnak a gyermekek hulladékkezeléssel kapcsolatos helyes szokásokra és attitűdre való neveléséről.

De itt nincs vége a történetnek. Svilengrad újabb fontos kezdeményezést indított el, amely egyedülálló Bulgáriában: úttörő jellegel bevezették a kereskedelmi vállalatoknál keletkező száraz újrahasznosítható hulladék házhoz menő begyűjtését az üzletekben és éttermekben.

Az elektronikai hulladékot (WEEE), az elemeket, a lom hulladékot és a veszélyes háztartási hulladékot is külön gyűjtik az üzletekben és a helyi újrafelhasználási központban található gyűjtőhelyek helyi hálózatán keresztül.

"Örvendünk a híreknek és biztosak vagyunk abban, hogy Svilengrad ambíciói és erőfeszítései arra ösztönzik a többi bolgár önkormányzatot is, hogy csatlakozzanak a nulla hulladék mozgalomhoz, és modellként szolgáljanak a Balkánon és azon túl." Esra Tat – a Zero Waste Europe társigazgatója

hulladékgyűjtő sziget

 

 

Eredmények

Eddig nagyon eredményesek voltak ezen erőfeszítések, számos zöld díjat is nyertek (például az Ecopack Legzöldebb Önkormányzata, illetve a bulgáriai Francia Intézet Ecoobchtina díját).

A régi hulladéklerakó mára bezárt és fák borítják. Eközben Svilengrad várakozással tekint a jövőre, egy új, 3000 tonna / év kapacitású komposztáló berendezésre számítva, amelyet a „Környezet 2014-2020” európai úniós operatív program finanszírozásával kívánnak megépíteni.

"Svilengrad a szelektív hulladékgyűjtés úttörője Bulgáriában. Mi vagyunk az első önkormányzat, amely bevezeti a házhoz menő begyűjtést, hogy segítsünk a lakosságnak kiválogatásban. Nagyon jó eredményeket és tisztább környezetet értünk el." - Georgi Manolov – Svilengrad polgármestere

 

Írta: Evgenia Tasheva
Forrás: https://zerowasteeurope.eu/2019/06/svilengrad-municipality-moving-bulgar...

Fordította: Bentamra Csaba