Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A rendelésre vágott fenyőtől a kölcsönfenyőig: így lehet zöld a karácsony

  • 2021. december 17.
  • Gyuri

Miközben a legjobb műfenyő az, amelyik Kínában marad – és el sem készül –, a legjobb vágott fenyő Magyarországon belül utazik. Léteznek viszont meglepő, zöld megoldások is a karácsonyfa választásánál, amelyekre Cseh Zsófia, a Humusz Szövetség munkatársa hívja fel a figyelmet interjúnkban. A Cardiffi Egyetem Fenntartható Fejlődés mesterszakán végző szakember a helyes ajándékozás tárgyi és nem tárgyi megvalósításairól, csomagolásról, díszítésről, kreatívitásról is autentikus véleményt formál, hogy zöld és boldog karácsonyunk lehessen.

Ki lehet jelenteni, hogy a környezetvédelem, fenntarthatóság szempontjából a vágott fenyő a helyes választás a műfenyőkkel szemben?

Én azt mondanám, hogy igen. A kutatások azt mutatják, legalább 18-20 évig kell használni egy műfenyőt, hogy környezeti szempontból egyenértékűvé váljon egy kivágott fával. Azonban a legtöbben csak 4-8 évig használnak egy műfenyőt, aztán kidobják, ami így nagyon környezetszennyező, mivel ennek gyártásából hatalmas mennyiségű szén-dioxid szabadul fel. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb műfenyőt Kínából szállítják, így a műfenyők szállítása is hozzájárul a széndioxid-kibocsátáshoz. Probléma még, hogy amikor kidobják a műfenyőt, az nem kerül vissza a természet körforgásába, hanem a szemétlerakóban köt ki. A műfenyő továbbá tartalmazhat káros anyagokat is, többek között a PVC-t, amelynek gyártásához mérgező adalékanyagokat, például ólmot is használnak.

A műfenyő használatával a lakásunk levegőjébe is bekerülhet, károsítva ezzel egészségünket.

A vágott fenyő esetében azt mondhatjuk el: tévhit, hogy minden évben karácsonykor erdőket vágnak ki, hiszen vannak kifejezetten erre a célra ültetett fenyőtelepek, leginkább Magyarország nyugati megyéiben, ahonnan szállítják a fákat. Így amíg növekednek ezek a fenyők, legyen az 4-6-10 év, szén-dioxidot kötnek meg. A már kidobott fák is újrahasznosulnak, vagy energia formában, vagy még jobb esetben komposztálással visszakerülnek a természetbe.

 

A cikk folytatásáért kattints a thevip.hu oldalára!