PFAS és az akkumulátor-tüzek

  • 2024. június 02.
  • PKata

A kémiai adatbázis közel 15 ezer vegyületet sorol fel a perfluor-alkil és polifluor-alkil (PFAS) vegyületek között. Az 1950-es évek óta használunk ilyesmiket fogyasztási cikkekben. Ezek mindennapi termékek összetevői. Megakadályozzák az élelmiszerek tapadását a csomagoláshoz vagy az edényekhez, a ruhák és szőnyegek ellenállnak a foltoknak, és hatékony tűzoltó habot hozzanak létre. 

A PFAS megtalálható gitárhúrokban, fogselyemben, sminkben, kézfertőtlenítőben, fékfolyadékban, síviaszban, horgászzsinórokban és számtalan más termékben. Közülük a gyorséttermi csomagolások, pizzadobok, mikrowave pattogatózacskók, kávéhoz adott papírpoharak is tartalmaznak belőlük. A PFAS molekulák összekapcsolt szén- és fluoratomok láncával rendelkeznek. Mivel a szén-fluor kötés az egyik legerősebb, ezek a vegyi anyagok nem bomlanak le könnyen a környezetben. Megmaradóképesek, perzisztensek.


A PFAS-nak való kitettség széles körben elterjedt a repülőgépiparban, az autóiparban, az építőiparban, a textiliparban és az elektronikai iparban is használják. A PFAS vegyületek beszivárognak a talajba, elérik a talajvizet és égéskor a levegőbe kerülnek. A National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) PFAS vegyületeket talált az amerikaiak 97%-ának vérében. A PFAS vegyületek bioakkumulációra (speciális szövetekben való felhalmozódásra) és biomagnifikációra (feldúsulás a tápláléklánc mentén) képesek és ilyesmi krónikus kitettséggel jár együtt. Megváltoztathatják az anyagcserét és testtömeg-szabályozást. Nő a gyermekkori elhízás kockázata. Emelkedik egyes rosszindulatú megbetegedések fokozott kockázata. Az immunrendszer hatékonyságát csökkentik a fertőzések leküzdésében. A PFAS vegyületek két altípusa, a PFOA (perfluor-oktánsav) és a PFOS (perfluor-oktán-szulfonsav) elnyomja az antitestválaszokat, így csökkenti a vakcinázás hatékonyságát.

A PFAS-expozíció immun- és hormonmoduláns hatásait emelhetjük ki. Ezeken túlmenően késleltetheti a pubertás kezdetét a lányoknál. Serdülőknél a PFAS-expozíció a csont ásványi sűrűségének csökkenésével függ össze. Az alacsonyabb csont ásványi sűrűség csontritkuláshoz és más csontbetegségekhez vezethet. Egy hosszú távú vizsgálat összefüggést mutatott a PFAS-expozíció és a kettes típusú cukorbetegség fokozott kockázata között. Bizonyos PFAS-oknak való kitettség a pajzsmirigyrák fokozott kockázatával járhat. A nem alkoholos zsírmájbetegség gyorsan növekvő járvány az Egyesült Államokban, amelyet nem lehet teljes mértékben megmagyarázni olyan kockázati tényezőkkel, mint az ülő életmód, a genetika és az étrend.


A PFAS szerteágazó hatásai

A lítiumion-akkumulátor gyártásánál PVDF (polivinilidén-fluorid) számos előnnyel jár, ha kötőanyagként használják az elektródák kialakításában és a szeparátor kialakításában. Kötőanyagként kiemelkedő tapadást és hosszú távú teljesítményt biztosít; Szeparátor bevonatként javítja az elektróda és a szeparátor közötti kapcsolatot.


A PVDF szerepe a lítiumion-akkumulátorokban (Zhong et al. 2021)

A lítium-ion akkumulátorokban (LIB) található polivinilidén-fluorid (PVDF) kötőmechanizmusa fontos szerephez jut a működésben. A PVDF-ből tűz esetén PFAS vegyületek keletkeznek és hidrogén-fluorid (rendkívül mérgező). A PFAS vegyületek a környezetben kiülepednek és nagyon lassan bomlanak le. Napjainkban éppen egy dél-franciaországi akkumulátor-raktártűz (900 tonna akkumulátort raktároztak) borzolja a kedélyeket. Lásd nyitókép.

Áprilisban a US EPA (az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége) két történelmi lépést tett a PFAS-nak való kitettség csökkentése érdekében. Kimondta, hogy a PFOS és a PFOA valószínűleg rákot okoz (a PFOA esetében az IARC egyértelmű minősítést tett), és hogy egyik vegyianyag szintje sem tekinthető biztonságosnak (elfogadhatónak); vagyis kifejezetten veszélyes anyagnak minősítette ezeket. A Superfund törvény [Comprehensive Environmental Response, Compensation and Liability Act (CERCLA)] növelte a kormány jogi lehetőségeit arra, hogy a veszélyes szennyezőket távolítsák el az élelmiszerláncból és a környezetünkből. Az ügynökség több PFOA-ra vonatkozó határértékeket is megszabott az ivóvízben. Néhány éven belül, amikor az US EPA elkezdi betartatni az új szabályokat, a helyi közműveknek tesztelniük kell az ivóvizet. A tisztítás költségei dermesztő nagyságúak lesznek. Becslések szerint az amerikai csapvíz legalább 45%-a tartalmaz egy vagy több örök vegyi anyagot. Az eltávolítás költsége elérheti a 100 milliárd dollárt. 2022-ben a 3M azt ígérte, hogy leállítja a PFAS gyártását, és azon fog dolgozni, hogy 2025 végéig megszüntesse a PFAS használatát a termékportfóliójában (több mint 16.000 terméke tartalmaz PFAS-t). A vegyi-anyagok közvetlen értékesítése évente 1,3 milliárd dollárt tesz ki.

A 3M cég 390 km2-en érintette negatívan a környezetét. Ez durván a gyár középpontjából 11 kilométeres sugarú kört jelent, ami az uralkodó szélirányban akár duplájára is torzulhat. Megmaradóképes vegyületekkel rendkívül hosszú időre szennyezhetjük el a talajainkat és ivóvizünket. Helyettük nincs másik megoldás! Gyanítom, hogy talajt és vizet nélkülöző életformák sem a bolygón.

 

Forrás: greenfo.hu