Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Passzold vissza, Tesó!” – 6 tonnánál jár a gyűjtés eredménye!

  • 2023. január 26.
  • Jakab János

Lezárult a 2022-es „Passzold vissza, Tesó!” című, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, íme az eredmények: 1410 kg mobiltelefon érkezett be, 180 gyűjtőpontról. Az országos programot 5 évvel ezelőtt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdette meg. Azóta már 6 tonnánál jár a gyűjtés eredménye!

A szervezők köszönik a gyűjtőpontoknak a munkát és arra buzdítják őket, hogy 2023-ban is folytassák a gyűjtést!

 

A kampány sikere töretlen, 2018 óta több mint 1000 gyűjtőpont létesült országszerte. Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog, illetve a kampány segít tudatosítani a mobilokban rejlő értékeket.

 

Íme a  legeredményesebb gyűjtők, kategóriánként:

 

A kampányban legjobban teljesítő nagyvállalat, KKV, intézmény, oktatási intézmény, ökormányzat és a különdíjas, egy-egy szemléletformáló szakmai előadást kap ajándékba “Mobiltelefonokkal a gorillákért” címmel a Jane Goodall Intézet előadásában, valamint egy-egy Zöld IrodaZöld Rendezvény Minősítés előadást a KÖVET Egyesület szervezésében. A díjazott vállalatok féléves egyesületi próbatagságot is kapnak a KÖVET-től.

 

A kampányban résztvevő legeredményesebb nagyvállalat az előadások mellett egy Csimpánz Örökbefogadást is kap ajándékba az Intézet programjának keretében (Csimpánz Örökbefogadási Program).

- Nagyvállalat kategóriában díjazott: MVM ERBE Zrt. Székháza, Budapest

 

 

Az előadásokat és a képzéseket kapták:

- KKV kategóriában: Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

- Intézmény kategóriában: Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa

- Oktatási intézmény kategóriában: Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája

- Önkormányzat: Budapest Főváros XIX. kerületi Polgármesteri Hivatal

- Különdíj: A legifjabb gyűjtők: Újbudai Dúdoló Bölcsőde, Budapest

 

Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a részvételről, a kampányhoz 2022-ben csatlakozó szervezetek listája itt tekinthető meg: www.kovet.hu

 

Cikk és kép forrása: dontwasteit.hu