Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öt település kötelezte magát arra, hogy önkormányzatuk polgármesteri hivatalát a jövőben PET-mentes hivatallá alakítják

  • 2018. szeptember 21.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Napjainkban Magyarországon évente mintegy 3.8 millió tonna háztartási hulladék keletkezik, melyből közel 50 ezer tonnát a PET palackok tesznek ki. Sajnálatos módon ennek az óriási mennyiségű műanyag hulladéknak mindössze alig 15 % -a kerül újrahasznosításra dacára an-nak, hogy a települések több mint 90%-ában rendelkezésre áll a szelektív hulladékgyűjtés lehe-tősége. A műanyagok bekerülve a környezetünk természeti körforgásába számtalan veszély forrásaivá válhatnak!

Tudjuk jól, a leghatékonyabb hulladékkezelés mindig az, ha elsődlegesen arra törekszünk, hogy a hulladék mennyiségét csökkentsük, azaz ne terheljük feleslegesen a környezetünket.

A jövőért érzett felelősség és elkötelezettség jegyében öt település 

•Budapest Főváros XII. kerület

•Gyenesdiás

•Ipolytölgyes

•Szigliget és

•Tápiószentmárton

a Klímabarát Települések Szövetsége által 2018. szeptember 13-án a hegyvidéki Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban szervezett Terítéken a Fenntarthatóság elnevezésű települési konferencián aláírásukkal kötelezték magukat arra, hogy önkormányzatuk polgármesteri hivatalát a jövőben PET-mentes hivatallá alakítják. 

A Klímabarát Települések Szövetségének (KBTSZ) elnöke, Kovács Lajos rámutatott arra; minden települési önkormányzat polgármesteri hivatala a helyi közügyek legfontosabb fóruma, ezért az itt megjelenő példák és megoldások jól tükrözik a település elköteleződésének iránya-it. A KBTSZ jelen kezdeményezésével arra kéri és ösztönzi Magyarország valamennyi telepü-lésének a vezetőjét, hogy hasonló elköteleződéssel és jó példával elöl járva mentesítsék hivata-lukat a PET hulladéktól, ne vásároljanak közpénzen divatos, ám teljesen felesleges hulladékot termelő palackos ivóvizet. 

Az eldobható palackok helyett népszerűsítsék inkább a csapvizet, vagy az egyéb újra felhasz-nálható eszközöket alkalmazó alternatív megoldásokat. A következő hetekben a Szövetség minden települési önkormányzat vezetőjét megkeresi és felkéri, hogy csatlakozzon a kezdemé-nyezéshez, ezzel is hozzájárulva Magyarország fenntartható városi környezetének megőrzésé-hez.

 

Klímabarát Települések Szövetsége