Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem minden kukába való, ami annak látszik

  • 2018. november 28.
  • PKata

Tíz éven belül duplájára nő az ember által termelt hulladék átlagos napi mennyisége, ezért változtatnunk kell a szokásainkon, hogy ne fulladjunk bele a saját szemetünkbe.

 

A Világbank jelentése szerint tíz éven belül a jelenleginél közel másfél milliárddal több ember fog városban élni, ezzel párhuzamosan pedig 1,5 kilogrammra nő az egy emberhez köthető szemét átlagos mennyisége naponta. Ez a jelenleginek a duplája. Ha nem szeretnénk belefulladni saját szemetünkbe, változtatnunk kell hulladékkezelési szokásainkon - írta a Don't Waste It.

Egy Japán kisvárosban minden keletkező hulladékot igyekeznek hasznosítani, így a lakóknak nem három, hanem 34 szempontot kell mérlegelniük, mielőtt kidobnák a szemetüket. Már itthon is van lehetőség a legtöbb háztartási hulladék újrahasznosítására és a veszélyes hulladékok megfelelő megsemmisítésére, csak kevesen tudnak róla. 

Szemét vagy kincs?

Könnyen lehet, hogy ami nekünk már nem kell, azt más örömmel használná. Kidobás helyett a kinőtt ruhákat, a megunt játékokat, tárgyakat akár el is adhatjuk. Vannak olyan használati tárgyak, amelyek csomagolásán egy áthúzott szemetes jelzi, hogy tilos a háztartási hulladék közé dobni. A számítógépek, mobiltelefonok például olyan mérgező anyagokat tartalmaznak, mint például az idegméregnek számító ólom, az izomsorvadást, szív- és májkárosodást okozó berillium, a gyulladást okozó higany, vagy éppen a rákkeltő kadmium és dioxin. Ha a gép széttörik a szemétben vagy esővíz, hőhatás éri, a veszélyes anyagok a környezetbe jutnak. A vegyi anyagok, festékek, gyógyszerek vagy más veszélyes hulladékok a vízbe és a talajba kerülnek, ha nem megfelelően semmisítik meg őket.

Mit hova?

A hulladék(hír)gyűjtő portál azt ajánlja, mielőtt kidobnánk valamit, gondoljuk át, lehet-e új élete, eladható vagy újrahasznosítható-e. Ha több dologtól válnánk meg egyszerre, a legegyszerűbb, ha felkeresünk egy hulladékudvart, ahol a háztartásokban keletkezett újrahasznosítható és egyéb speciális hulladékot összegyűjtik. A szolgáltatás ingyenes, a leadható hulladékok listája pedig szinte végtelen. A régi CD-től az elromlott hűtőn vagy számítógépen át szinte mindennek lesz helye. 

 

A lejárt szavatosságú, vagy el nem használt gyógyszereket a patikákban ingyenesen átveszik.  A feleslegessé vált mobiltelefonokat a szolgáltatóknál le lehet adni, még akkor is, ha nem vagyunk az adott társaság ügyfele. Országszerte több ezer gyűjtőponton, például élelmiszerüzletekben, hiper-, vagy szupermarketekben, illetve bevásárlóközpontokban lehet kidobni a kiégett égőket vagy a lemerült elemeket. A Zokni Csereprogram keretén belül ingyen beküldhetjük zoknijainkat, amikből újrahasznosítva szigetelőanyagot készítenek.

 

Forrás: https://nepszava.hu