Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műanyag zacskók francia betiltása

  • 2014. november 03.
  • Csilla

A francia kormány 2016-től kezdődően megtiltotta a műanyag zacskók használatát, az eldobható evőeszközök tilalmát pedig 2020-ig elhalasztotta.

Az energiaátmenet jogalkotási procedúrájának részeként a francia országgyűlés nemrég megszavazta a műanyag zacskók kitiltását, valamint az eldobható evőeszközökét is 2020-tól kezdődően. Az eldobható evőeszközökről szóló törvényjavaslat a környezetvédők kezdeményezése volt a szemét mennyiségének csökkentése érdekében. Eredetileg 2017-től lépett volna érvénybe a törvény, azonban Segolene Royal környezetvédelmi miniszter visszautasította a javaslatot „antiszociális” intézkedésre hivatkozva, hiszen a szegény családok újrahasználják azokat.

A Nemzeti Statisztikai Intézet által készített (INSEE)  2008-as tanulmány szerint az eldobott evőeszközök 2007-ben 30,000 tonna műanyaghulladékot jelentett, összehasonlításképpen kizárólag a csomagolási ágazat területén az ország 1,5 millió tonna hulladékot termelt.

A kongresszus elfogadta 2016-tól a műanyag zacskók kitiltását. A javaslatot a biológiai sokféleségről szóló törvényprogram tartalmazta, de mivel ez az idei évben már nem kerül megvitatásra, a kormány javasolta, hogy az intézkedés kerüljön az energiaátmenet-projektbe.

2002 és 2011 között  -a  Franciaország területén található szupermarketek önkéntes csökkentésének köszönhetően - a műanyag zacskók mennyisége 10,5 milliárdról 700 millióra redukálódott.

A világ más részein a nejlonzacskók használatát már betiltották. Ezen országok közé tartozik Kalifornia, az Egyesült Államok, Ruanda, Mauritánia és Mali. Az Európai Bizottság szerint egy francia ember átlagosan 80 darab nejlonzacskót használ évente, Dániában és Franciaországban 4 darabot, míg Lengyelországban, Portugáliában és Szlovákiában körülbelül 400 darabot.

Franciaországban ez 17 milliárd műanyag zacskót jelent évente, ebből 12 milliárd a zöldségek és gyümölcsök vásárlása során kerül a fogyasztókhoz. Egy zacskó lebomlásához körülbelül 450 év szükséges.

Az óceánokban található szemét 60-80%-át a műanyag zacskók teszik ki, ezek hatalmas hulladékszigeteket alkotnak és több ezer kilométeren terülnek szét (akár 30 méter mélységben is), minek következtében nagyjából 100,000 tengeri állat és 1 millió madár halálát okozzák.

Forrás: greenfo.hu