Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műanyag palackok a gyermekek egészségét veszélyeztetik; nem kizárólag hulladékproblémát jelentenek

  • 2022. augusztus 29.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az üdítőital-ipar nem tud újrahasznosítással kihátrálni a káros műanyagok és a környezeti igazságtalanságok mögül

A népszerű italok, köztük a Pepsi és a Coca-Cola márkák laboratóriumi vizsgálata során egy rendkívül mérgező vegyi anyag nem biztonságos szintjét találták, amelyet a szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, energiaitalok és a palackozott víz műanyag palackjainak gyártásához használnak. Az anyag a használat során kioldódik a műanyagból.

20 vizsgált ital mindegyikében kimutattak antimont, és ennek mennyisége a minták 40%-ában meghaladta az ivóvízben lévő antimonra vonatkozó kaliforniai közegészségügyi célértéket* (1 ppb, azaz 1 rész/milliárd). Az antimon a szövetségi és nemzetközi tudósok szerint rákot okozhat, valamint károsíthatja a májat és a szívet. 

„A műanyag palackokból kiszabaduló vegyi anyagok szükségtelenül veszélyeztetik a fogyasztók, különösen a gyermekek egészségét” - mondta Mike Belliveau, a Defend Our Health ügyvezető igazgatója, aki a vizsgálatot megrendelte. „Pedig biztonságosabb alternatívák széles körben elérhetők. Az italgyártó cégeknek mérgező anyagoktól mentes műanyagot kellene követelniük a beszállítóiktól.”

„Kutatásaink alapján a műanyagokkal kapcsolatos vegyi anyagok aránytalanul nagy egészségügyi terhet jelentenek mindenütt, ahol műanyagot gyártanak, ahol a fogyasztók használják, vagy ahol éppen a szemétbe dobják” – mondta Dr. Leonardo Trasande (Jim G. Hendrick professzor), a gyermekgyógyászat professzora és a Környezeti Veszélyek Vizsgálatával Foglalkozó Központ igazgatója a New York-i Egyetem Grossman School of Medicine-en. „Olyan közegészségügyi beavatkozásokra van szükség, amelyek megakadályozzák a műanyagokkal kapcsolatos, az emberi egészséget veszélyeztető vegyi anyagoknak való szükségtelen kitettséget.”

A műanyag palackok vizsgálati eredményeit a Problémás műanyag: Hogyan lehet a poliészter és a PET műanyag veszélyes, igazságtalan és fenntarthatatlan anyag („Problem Plastic: How Polyester and PET Plastic Can be Unsafe, Unjust, and Unsustainable Materials”) című új jelentés tartalmazza. A jelentés megállapítja:

  • A műanyagok előállításához használt több száz vegyi anyag rejtett egészségügyi kockázatot jelent;
  • A műanyagban lévő vegyi anyagok a kisgyermekeket** és a színes bőrű lakosságot károsítják leginkább;
  • A műanyag palackokból több vegyi anyag oldódik ki magasabb hőmérséklet, hosszabb tárolási idő, fénynek való kitettség, valamint a savasabb italokkal, például gyümölcslevekkel és üdítőkkel való érintkezés következtében.

A jelentés közel 50 olyan vegyi üzemet, antimonfeldolgozót és műanyaggyárat is azonosít, amelyek jelenleg is gyártanak PET műanyagot / poliésztert Észak-Amerikában. A népszámlálási adatok szerint a legtöbb ilyen ipari létesítmény három mérföldes körzetében élők szegényebbek, mint az Egyesült Államok átlagos lakossága, és gyakrabban színes bőrűek. Az ilyen jövedelmi és rasszbeli egyenlőtlenségek a „környezeti igazságtalanság”-ként ismert rendszerszintű diszkriminációra utalnak.

Ezek a hatások tovább súlyosbodnának, ha két további tervezett petrolkémiai műanyaggyár üzembe állna:

  • A Corpus Christi Polymers a világ egyik legnagyobb PET-műanyaggyárát tervezi létrehozni Texasban, amely jóváhagyása esetén közel 25%-kal növelné az észak-amerikai kapacitást;
  • A Formosa Plastics egy újabb vegyi üzemet tervez a louisianai St. James megyében, ahol évente 1,6 millió tonna, PET műanyag előállításához használt mérgező vegyi anyagot (etilénglikolt) állítana elő.

2019-ben világszerte mintegy 83 millió tonna polietilén-tereftalátot (PET)***, beleértve poliészter textilszálat állítottak elő, többet, mint bármely más műanyagtípust. Ennek körülbelül egynegyedét műanyag palackok gyártására, további 25%-át pedig poliészter ruházatra használták fel. A PET műanyagnak, beleértve a poliésztert is, együttesen csak mintegy 11%-át hasznosítják újra, és általában azt is csak egy alkalommal. 

Az összes petrolkémiai műanyag világszintű termelése 2019-ben meghaladta a 475 millió tonnát. Ez több mint a Földön élő közel 8 milliárd ember együttes súlya. A petrolkémiai ipar 2040-re ismét meg akarja duplázni a műanyaggyártást. Az ENSZ megkezdte a tárgyalásokat egy olyan globális szerződésről, amely megfékezné a műanyag-felhasználást és -termelést.

 

A fordító megjegyzései:

* Az USA-ban az ivóvíz megengedett maximális antimon-tartalma 6 ppb, Kalifornia állam 1 ppb-ben javasolja maximalizálni, a WHO javaslata 18 ppb. A Defend Our Health javaslata: 0,25 ppb. (1 ppb, azaz 1 rész/milliárd = 1 µg/L) A vizsgált italok 60%-ában 1 ppb alatti, 30 %-ában 1-2 ppb közötti, 10%-ában 2 és 4 közötti antimon-tartalmat mértek. Csak két vízmintában mértek 0,25 ppb alatti értéket.

** Az elfogadható napi antimon-dózis az USA-ban 430 ng/testsúly kilogramm/nap, Kaliforniában 140.  A tanulmány becslése szerint egy gyermek szervezetébe 212-től akár 2383 (200-2000) ng/testsúly kilogramm/nap antimon juthat be (ezek forrása lehet: élelmiszer, PET-palackos innivaló, poliészter játék, ruha, bútorszövet, házi por, levegő). (Az adatok a cikk alapját képező jelentésből származnak)

*** A polietilén-tereftalát egy poliészter típusú polimer. Gyártanak belőle műanyagpalackokat (PET néven), valamint ruhaipari textilszálat (ebben az esetben az összefoglaló néven poliészternek nevezik).  

 

Fordította: Uray Katalin

 

Forrás: defendourhealth.org