Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyag Körkép

  • 2018. augusztus 13.
  • Csilla

Összefoglaló azokról a hírekről, amelyek bemutatják, hogy egy-egy területen mi mindent tesznek meg a műanyagszennyezés visszaszorítása érdében.

Nagyvárosi hírek

- A kaliforniai Santa Barbara képviselőtestülete elfogadta a rendeletet, ami súlyos pénzbírsággal vagy akár szabadságvesztéssel sújtja azokat az éttermeket, bárokat és más vendéglátóipari egységeket, amelyek műanyag szívószálat adnak a vendégeknek. Az említett rendelet 2019-ben lép életbe.
http://www.fox5ny.com/news/jail-time-for-defying-plastic-straw-ban

- A Nemzetközösség országai közül 25, köztük Tanzánia és Nigéria is elkötelezte magát a műanyagszennyezés elleni harc mellett. Habár hivatalosan nem csatlakoztak az Egyesült Királyság és a Vanatu vezette kezdeményezéshez, a Commonwealth Clean Oceans Alliance-hez, de kifejezték elköteleződésüket a tiszta óceánok mellett.
https://www.gov.uk/government/news/commonwealth-countries-unite-to-tackle-ocean-plastic-pollution

- San Francisco felügyelőtanácsa egyhangúlag megszavazta, hogy Vancouverhez, Berkeley-hez, Seattle-höz és más városokhoz hasonlóan náluk is tiltsák be a műanyag szívószálakat és más egyszer használatos műanyageszközöket.
https://abc7news.com/politics/san-francisco-leaders-vote-to-ban-plastic-straws-utensils/3818238/

- A francia parlamenti képviselő és környezetvédelmi aktivista, Nicolas Hulot 2025-re több tucatnyi egyszer használatos műanyageszközt betiltana Franciaországban, biológiailag lebomló alternatívákkal helyettesítve azokat. A kormány célul tűzte ki, hogy 2025-re ne kerüljön műanyag az óceánokba, miután a legújabb jelentések szerint az egyszer használatos műanyagok 10%-a az élővizekben köt ki.
https://bit.ly/2mLQi6f

- Shinzo Abe, japán miniszterelnök javaslattal állt elő a globális tengeri műanyagszennyezés megoldására, aminek részleteit a 2019 júniusában Oszakában megrendezendő G20-as csúcson fogja a nyilvánosság elé tárni. Ennek ellenére Japán nem fogadta el az “Oceans Plastic Charter”-t, a korábbi G7-es találkozó egyik tervezetének kiegészítését, ami a 100%-ban újrahasznosított vagy újrahasznosítható műanyagok használatára vonatkozó, 2030-ig elérendő célszámot határozza meg. Japán arra hivatkozva halasztotta későbbre ennek elfogadását, hogy nem állt elég idő rendelkezésre a javaslat megvitatására, illetve a fejlődő országok bevonásának szükségességét is kiemelte.
https://bit.ly/2NttMdE

 

Vállalati és iparági fejlemények

- A L'Oréal Csoport, a szépségipar vezető vállalata előkészületeket tett, hogy a kozmetikai cégek között elsőként felhagyjon a PET műanyag csomagolással. A Loop nevű vállalat forradalmi technológiájának köszönhetően a PET műanyag és poliészterrost, ami korábban szeméttelepre, hulladékégetőbe vagy egyéb közterületre, folyókba és óceánokba került, átalakítható és Loop™ PET-ként bármennyiszer újrahasznosítható.
https://bit.ly/2Aehy6V

- A Disney 2019 közepére világszerte minden általa működtetett létesítményben szeretne megszabadulni az egyszer használatos műanyag szívószálaktól és keverőpálcáktól. Mindez évi több mint 175 millió szívószál és 13 millió keverőpálca elhagyását jelenti. Emellett azt is tervezik, hogy a Disney-hez tartozó hotelekben és óceánjárókon a hulladék csökkentése érdekében újratölhető műanyagtárolókat használnának. Ezen felül lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a műanyag bevásárlószatyrok számát csökkentsék a parkjaikban és az óceánjárókon, abban bízva, hogy a vendégek megvásárolják majd a jelképes összegért árult újrafelhasználható szatyrokat.
https://edition.cnn.com/2018/07/26/us/disney-plastic-straws-trnd/index.html

- Az Aramark, globális élelmezéssel, létesítmények működtetésével és egyenruhák forgalmazásával foglalkozó cég vállalást tett arra, hogy 2022-re minden világszerte működő egységében jelentősen visszaszorítja az egyszer használatos, eldobható műanyageszközök használatát. Mindez magában foglalja a műanyag szívószálak, keverőpálcák, szatyrok, evőeszközök és különböző csomagolóanyagok elhagyását. Ennek megvalósítására konkrét lépéseket terveznek mind a 19 országban, ahol évente 2 milliárd adag ételt szállítanak ki iskolákba, munkahelyekre, sport-  és szabadidős létesítményekbe, kórházakba és más helyszínekre.
https://bit.ly/2Af0Kwt

- A pénzügyi szolgáltató Ernst & Young bejelentette, hogy minden munkavállalójának újrahasználható csészéket és poharakat biztosít, ezáltal pedig 7,7 millió darabbal csökkenti az egyszer használatos műanyageszközök számát a vállalatnál.
https://bit.ly/2NLynrR

- A megújuló gázolajat gyártó Neste cseppfolyósított műanyaghulladék használatával kísérletezik, hogy finomításhoz nyersanyagként használhassák azt a jövőben. A cég emellett a műanyagipar szereplőivel és több, műanyagot felhasználó vállalattal együttműködik, hogy csökkentsék azok nyersanyagtól való függőségét és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ennek érdekében tartós és újrahasznosítható műanyagot terveznek létrehozni bioalapú nyersanyagokból, például zsír- és olajhulladékból.
https://bit.ly/2K1SwHJ

- A világ egyik legfényűzőbb all-inclusive folyami hajózási vállalata, a Uniworld Boutique River Cruise Collection célul tűzte ki, hogy 2022-re minden egyszer használatos műanyagot kivezet járatairól. A műanyag szívószálakat, műanyag vizespalackokat és hasonló egyszer használatos eszközöket már elhagyták a társaság hajóiról, ők azonban további lépéseket terveznek. A cég anyavállalata, a The Travel Corporation ugyanis elköteleződött amellett, hogy 2022-re világszerte mind a 40 irodájában betiltsa az egyszer használatos műanyageszközöket, és minden létesítményéből kivezesse ezeket.
https://bit.ly/2mLUiUd

- A Virgin Voyages bejelentette, hogy a cég minden egyszer használatos műanyagot kivezet a legénység életéből, hogy az egyik legtisztább flottát hozza létre. A célkitűzés több műanyageszköz betiltását magában foglalja, így a szívószálak, vizespalackok, üdítőspalackok, fűszercsomagok, bevásárlószatyrok, keverőpálcák, elviteles kávés és teáspoharak mind betiltásra kerülnek a fedélzeten. Mindezek helyettesítésére a vállalat az újrahasznosítható és újrafelhasználható  eszközök használatát részesíti majd előnyben hajóin.
https://bit.ly/2NQ0G8A

- Az egyik legnagyobb hotellánc, a Marriott International bejelentette, hogy világszerte 30 különböző láncuk hoteljeiben tervezi az egyszer használatos műanyag szívószálak és italkeverő pálcák kivezetését.
https://bit.ly/2uU9Rxt

szívószálmentes hotel


Tudományos hírek a műanyagszennyezésről

- Habár a termőföldet érintő műanyagszennyezés nem kap akkora figyelmet, mint az óceánokba kerülő műanyag, ehhez hasonlóan hatalmas problémát jelent. A termőföldet kimeríti a jelenleg is elterjedt mezőgazdasági gyakorlat, melynek során polietilén fóliákat használnak. A kutatóknak most sikerült erre megoldást találniuk. Sikeresen szemléltették ugyanis, hogy egy alternatív polimer, a PBAT (polibutilén adipát-ko-tereftalát) biológiai úton lebomlik a mezőgazdasági termőterületeken. Korábban már kimutatták, hogy ez az anyag biológiai úton lebomlik, de a kutatók azt is szerették volna szemléltetni, hogyan követhető nyomon ez a folyamat a termőföldben.
http://advances.sciencemag.org/content/4/7/eaas9024

- Az UAB Sejtbiológiai, Élettani és Immunológiai Részlege, az Aveiro Egyetem és a portugáliai Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental (CIIMAR) közös kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy a nanoműanyagok, bármennyire is alacsony koncentrációban voltak jelen, egy kagylófajta, a Mytilus galloprovincialis DNS-ében és sejtmembránjában sérülést okoztak, illetve oxidatív stresszt idéztek elő. Ez az egyik leggyakrabban fogyasztott mediterrán kagylófajta. Az UAB  professzora és társszerzője, Lluís Tort szerint azonban a kutatás nem tér ki a nanoműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatására, mivel nincsen bizonyíték arra, hogy a molekuláris reakciók, amik ezekben a kagylókban lezajlottak, az embereknél is bekövetkeznek azok fogyasztása esetén.
https://phys.org/news/2018-07-first-time-geneticphysiological-nanoplastics-mussels.html

- Az egyik legújabb kutatás szerint a dél-afrikai Johannesburg és Tshwane ivóvizei mikroműanyaggal szennyezettek.
https://bit.ly/2K0oC6B

- A Georgia Institute of Technology kutatói egy rugalmas fóliát hoztak létre, ami hamarosan helyettesítheti a kényelmes, de se nem újrahasznosítható, se nem lebomló környezeti csapást, a műanyag fóliát. Ezt az újszerű terméket felesleges rákpáncélból kivont kitinből és fapépből nyert cellulózrostokból állítják elő, ezeket permetezik felváltva, rétegezve egy politejsav (polylactic acid, PLA) alapra.
https://bit.ly/2JX4vq8

mezőgazdasági fólia

 

Az összefoglalót készítette: #breakfreefromplastic

Fordította: Kovács Évi