Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mit kell tudni az EU-ról? - Fenntartható fejlődés, környezetvédelem

  • 2006. február 05.
  • humusz
A közösségi politikák eredeti célja az egységes piac támogatása volt. Mégis fokozatosan a mindennapi élet más fontos területeit figyelembe véve az európai társadalom nagy kihívásai felé fordultak, így a környezetvédelemhez, az egészségügyhez, a fogyasztói jogokhoz, a közlekedésbiztonsághoz, az oktatáshoz és a kultúrához való hozzáférés felé.
Az egyes problémák több országot is érintenek, ezért összehangolt nemzetközi cselekvés, összefogás szükséges. A legtöbb problémát nem lehet európai szintű jogszabályok, illetve az EU által birtokolt anyagi eszközök nélkül megoldani. A polgárok aggodalmaira reagálva az Amszterdami Szerződés jóval szélesebb hatáskört és felelősségi kört adott olyan területeken, mint az egészségvédelem és a fogyasztóvédelem.

 

 

 

 

A leginkább szembeszökő példa arra, hogyan reagálnak az európai intézmények a közvélemény által felvetett problémákra, a környezetvédelem. Az emberek felismerték, hogy a szennyezés általános probléma, a természeti kincseket védeni kell, hogy mindenkinek joga van a biztonságos és egészséges termékekhez és életkörülményekhez. Így az Európai Uniónak számos kérdésben cselekednie kellett: közös jogszabályokat kellett hoznia a légszennyezés megfékezésére, csökkentenie kellett a fluorozott-klórozott szénhidrogének (CFC-k) kibocsátását az ózonréteg védelmében fejlesztenie kellett a szennyvízkezelést és a hulladékgazdálkodást, ellenőrizni a vegyszerek felhasználását, csökkenteni a járművek által okozott zajszintet és így tovább.

A környezetvédelem többet jelent a szigorú jogszabályok meghozatalánál. Az EU ezért létrehozott környezetvédelmi projekteket, továbbá pénzügyi segítséget ajánlott fel a vállalatoknak és gyáraknak a közösségi környezetvédelmi jogszabályok végrehajtásához.

Az uniónak óriási kihívásokkal kell szembenéznie. Hogyan lehet a fejlődő országok számára nélkülözhetetlen gazdasági növekedést támogatni anélkül, hogy közben ne károsítsuk a környezetet? Milyennek kellene lennie a vízkészlet-gazdálkodásnak? Hogyan juthatunk hozzá fenntartható energiaforrásokhoz? Hogyan tudnánk megmenteni Afrikát az éhezéstől és a járványoktól? - Ezek olyan problémák, gondok, kérdések, melyeket jóval hatékonyabban lehet kezelni összehangolt, európai szintű akciókkal, mint egyéni tagállami kezdeményezésekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(forrás: Ügyvezető)