Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindegy, hogy fekete vagy fehér, csak zöld legyen

  • 2022. december 09.
  • Peti

Mindnyájunkat érint, szeretjük, és mégis fejfájást okoz minden évben, mi az? Az ünnepi készülődés, ami során egy rakás olyan szokás kerül a figyelem középpontjába, ami a mai klíma- és ökológiai válság közepén számtalan kérdést vet fel. Ajándékozzak-e élményt? Mibe csomagoljak? Mekkora a karácsonyfám CO2 lábnyoma? Nincs ünnepi menü hús nélkül? Mit is ünneplünk tulajdonképpen? Szeretnénk néhány gondolattal, szemponttal segíteni azokat, akik számára fontos, hogy az ünnep a lehető legbarátságosabb legyen a családjuk és a bolygó egészére nézve egyaránt.

Amit idén kipróbálsz, abból jövőre már zöld hagyomány lehet.

A “jól megszokott” hagyományok “ajándékai”

Riogatni nem szeretünk, de a tényekkel tisztában kell lenni ahhoz, hogy változtatni tudjunk. Nézzünk pár adatot az Egyesült Királyságból.

Csak ebben az országban annyi csomagolópapír fogy, amivel kilencszer körbe lehetne tekerni a Földet. Évente Európában 100 ezer tonna csomagolópapír fogy. 

A háztartási hulladékunk egyharmadát a csomagolási hulladék teszi ki. Erre a harmadra különösen jellemző, hogy percekben mérhető az idő, amit a birtokunkban tölt. Ideig óráig tartalmaz valamit, de kicsomagolás után hulladékká válik, ez óriási erőforráspazarlás. A műanyagszennyezés egyre nagyobb méreteket ölt, sürgős megoldásokra lenne szükség.

Szintén az Egyesült Királyságból származó adat, hogy évente kb. 4,2 millió adag karácsonyi vacsora kerül a kukába. A magyar háztartások ugyan kevesebb élelmiszert dobnak ki, mint az EU-s átlag, mégis óriási az élelmiszerpazarlás, mindannyian tehetünk az optimálisabb felhasználásért.

 

Igény helyett szükséglet

Az élet minden területén túlzásokba tudunk esni. Nincs ez másként az ünnepekkel sem. Ráadásul halmozottan hátrányos helyzetből indulunk a karácsonyi ünnepkörrel, ami az utóbbi évtizedekben “szinte észrevétlenül” a mértéktelen fogyasztás ünnepévé vált. A divat, a reklámok, a trendek, a minden csatornán ránk zúduló vágykeltő és -fokozó hatásait nehéz kikerülni, kivédeni.

Mit tehetünk?

A legkisebb ökológiai lábnyoma a le nem gyártott dolgoknak van. Hallgassunk a valódi szükségleteinkre és ne a mesterségesen generált igényeink szerint döntsünk.

 

Ajándékozás

Ha azon a töröd a fejed, hogy milyen élményt adj kollégáidnak, szeretteidnek, azt jól teszed. Mielőtt azonban lecsapnál valami “kihagyhatatlan” és élménynek hazudott ajánlatra, esetleg kérdezd meg az illetőt, hogy mi a szíve vágya. Vagy ha meglepetést szeretnél, akkor valaki mástól puhatolózd ki. De jó ötlet lehet valamilyen szabadon felhasználható szívességkupon is.

Klisének hangzik, pedig nagyon igaz: a legtöbb ember számára az együtt töltött idő is felér a nagybetűs ajándékkal. 

Egyre szélesebb körben terjedő környezetbarát szokás, az ajándékba adott jótékonykodás. Egy szeretted nevében támogathatsz természetvédelmi, szociális és társadalmi, közösségi ügyeket. Így megsokszorozódik az adományod: 1) örömet okoz a megajándékozottnak, 2) segítesz egy jó ügyet 3) egy jótékony szervezeten keresztül, ami 4) téged is boldogsággal fog eltölteni.

Ha mindenáron tárgyi dologban gondolkozol, akkor is találhatsz bolygóbarát megoldásokat. Nem ciki használt tágyat ajándékozni. Sőt! Az antákváriumból, vagy internetről használtan vett dolgoknak is ugyanúgy örülhet valaki. Keress olyat, ami hasznos (pl: ehető), készítsd el magad, vagy szerezd be hazai termelőtől. Válassz olyat, ami nincs agyoncsomagolva, vagy a csomagolása újra használható, esetleg már eleve környezetbarát módon készült, erőforráspazarlás nélkül: maradékanyagokból.

Apropó maradékanyagok. A csomagolás eredeti funkciója, hogy kissé titokzatosabbá vagy szebbé tegye az ajándékot (amennyiben az egy tárgy). Ezt a funkciót elérheted egy kendővel, újságpapírral, vagy sokszor újrahasználható dobozzal, ajándéktasakkal is. Díszítésként pedig használj termést, örökzöld levelet, ágacskát, amiket később komposztálni lehet.

A sok támogatható jó ügy közül ajánlunk egy számunkra különösen kedveset is. Ez pedig a hulladék textilből készült termékek, amiket az Ökumenikus Segészszervezet gönci járásban működő varróműhelyében készítenek

 

humusz pártoló tagság

Ha támogatnál egy jó ügyet: ajándékozz valakinek Humusz pártoló tagságot. Részletek a képre kattintva

 

Dekoráció

A kevesebb több elvét ajánlom a figyelmedbe. 

Használjunk természetes alapanyagú díszeket, és az ünnepek végén gondosan tegyük el jövőre.

A hangulatos fényt paraffin gyertya helyett méhviasszal vagy repceviasszal helyettesítsd. Kisgyerekes családoknál, ahol a biztonság a legfontosabb, ott 1-2 energiatakarékos LEDes izzó elfér.

Terítésnél papírszalvéta helyett használj inkább textil szalvétát. Hosszú távon a pénztárcád is kedvelni fogja.

 

Örökzöld kérdés

Itt is érvényes a lábnyomcsökkentés: a legzöldebb karácsonyfa az, ami nincs.alternativ karácsonyfa

Oké-oké, a családi nappaliban jó, ha van karácsonyfánk. Az irodában kell minden sarokba egy? Na és a kirakatok, utcai terek, kocsmák és minden más? Biztosan szükség van rájuk már november végétől?

 

Mértékletes megoldási ötleteink:

-Dekorálj fenyőággal, minimalista stílusban

-Készítsd el magad, maradékanyagokból vagy fából és használd ugyanazt a redizájn karácsonyfát évekig. Az alternatív megoldásoknak csak a kreativitás szab határt.

-Ha van lehetőséged, és megfelelő helyre tudod kiültetni, választhatsz élő fenyőt. Vigyázat, karácsony után macerával jár, és nem is bírja sokáig a lakásban. Nem mindegy, hová ülteted!

-Kölcsönözz fenyőfát az Oázis kertészettől: így a kiültetést is szakemberek végzik el.

-Válassz hazai termelőtől származó fát az import helyett. Megrendelheted a kiválsztott fát akár online is, kényelmesen.

 

A műfenyők nyersanyaga, előállítása, szállítása és hulladékként való kezelése egyaránt hozzájárul a nagy karbonlábnyomhoz. Egyes számítások szerint kb. 20 év használat után térülnek meg. Összehasonlítva tehát egy valódi fenyő (lehetőleg hazai, vegyszermentes termesztéssel) kisebb terhet ró a környezetre, mint a műanyag hasonmása. (Arról nem is beszélve, hogy a kínai műfenyők minősége bőven hagy kívánnivalót maga után: fakul, hullik, kókad, foszlik… nem csoda, ha 2-3 év elteltével már egy hulladéklerakóban, vagy égetőben köt ki.

 

“Miért nem eszel még egy kicsit?”

Nézzünk be kicsit a konyhába is. Hogyan csökkenthetjük az étkezésből fakadó környezetterhelésünket az étkezés területén?

Már a vásárlásnál fontos, hogy készüljünk előre, vigyünk pontos listát. Karácsony előtt könnyű csapdába esni az impulzusok útvesztőjében: még a végén többet veszünk a kelleténél. 

Ha peddig többet veszünk, akkor sajnos többet is eszünk. Tartsunk inkább mértéket, és kerüljük el a túlevést. Ne együnk folyamatosan. Válasszunk könyebben emészthető ételeket: levesek, zöldségek, gyümölcsök, esetleg hal. Kímélő receptekért látogass el a Tudatos Vásárlók oldalára: https://tudatosvasarlo.hu/konnyu-karacsonyi-menu-hasfajas-nelkul/

A megmaradt alapanyagok felhasználásához itt írtunk ötleteket.

Maradék felajánlása jótékony célból: http://www.etelmentes.hu/, ugyanez cégeknek: https://www.jotetel.hu/

 

Szezonális zöldségekre alapozzunk, a növényi étrend fenntarthatóbb a nagyipari hús fogyasztásánál. Ráadásul az el nem készített növényi hulladék komposztálható, ezzel is nagy lépést téve a hulladékmegelőzés felé.

Az esetleges maradékok lefagyasztásához nem árt előre helyet készíteni a fagyasztóban, illetve adagonként porciózni az ételt, hogy a kiolvasztásnak se egyszerre kelljen megtörténnie.

Az élelmiszer-pazarlás elkerüléséhez nagyon jó további szempontokat olvashatók a Nébih Maradék Nélkül programjának oldalán.

 

Ha mindenzt végigolvastad, arra kérünk, hogy gondold végig a saját lehetőségeidet: te mivel tudod zöldebbé tenni az ünnepet?

 

A Humusz Szövetség örömökben gazdag és hulladékban szegény karácsonyt kíván.

 

Karácsonyi zöld üzenetünk terjesztését köszönjük a Good People Everywhere-nek!