Maradéktalan receptötletek

  • 2016. március 01. 01:00
  • Csilla

Napjainkban a főzés gyakran kihívást jelenthet, mert az időnk nagy részét a munkahelyen töltjük, és mikor hazaérünk fáradtan, próbálunk minél egyszerűbben ételhez jutni, mert nem akarjuk a maradék szabadidőnket a konyhában tölteni. A videóban (szerencsére :) ) könnyen elkészíthető, ugyanakkor egészséges és - ami talán számunkra a legfontosabb, hogy - praktikus recepteket mutattunk be, egy kicsit a megszokottól eltérően. Próbáltunk rávilágítani arra, hogy szinte mindent fel lehet használni és valóban lehet „maradéktalan” a főzés mindenféle túlzás nélkül.

Íme a három recept, remélem, örömöt leltek benne és máskor is elkészítitek, ha éppen rátaláltok a hűtőtökben egy kis erre-arra, és innentől kezdve a képzelet szárnyalhat, milyen zöldségeket, gyümölcsöket vagy épp milyen megmaradt készételeket használtok fel a konyhában.

...mert ha maradt egy kis krumplipüré, rizs vagy már nem „szalonképes” az alma a kosárkánkban, akkor miért ne gondoljuk át egy picikét és készítsünk belőlük finomságokat?

Kellemes sertepertélést!

 

Alaplé

Sokan azt gondolják, hogy mennyire túlzás a zöldségek héját, csumáját, levelét is megfőzni, pedig az éttermekben nap mint nap  ezt teszik, hogy minél ízesebb és tápanyagban gazdag ételek születhessenek. Nincsen más dolgunk mint jól átmosni, majd hidegvízben lassan felfőzni, mintha egy jó levest készítenénk (mert tulajdonképpen az is).
Az alaplevet elkészíthetjük só és bors nélkül, de hogy önmagában is fogyasztható legyen, érdemes beízesíteni, viszont akkor a felhasználás során óvatosan bántjunk a sóval! Leszűrjük, kihűtjük, egy hétig a hűtőben eláll, de akár le is fagyaszthatjuk.
 
Zöldség krémleves

Gyökérzöldség (sárgarépa, fehérrépa)
Karfiol
Vöröshagyma
Fokhagyma
Krumplipüré (tartalmaz burgonyakeményítőt, tejterméket, melyek mind fontos összetevői egy ízes krémlevesnek)
Só, bors
 
A zöldségeket egy kicsit összevágjuk, kipirítjuk egy kis olajon vagy zsiradékon, majd felöntjük az alaplénkkel. Mikor a zöldségek megfőttek, hozzáadjuk a pürét és összeturmixoljuk. Ekkor kóstolunk és szükség szerint utóízesítjük, mindenféle zöldfűszer illik hozzá, én a kakukkfüvet választottam.

Rizses egytálétel

Káposzta
Gomba
Cukkini
Paprika
Lilahagyma
Újhagyma
Citromhéj
petrezselyem

Mindent felszeletelünk tetszés szerint, majd  felhevített serpenyőben kevés olajon vagy zsiradékon kipirítjuk a káposztát és a gombát. Később hozzáadjuk a többi zöldséget, a citromhéjat – melytől az íze igazán felfrissül – és a rizst. Tovább pirítjuk, sózzuk, végül felöntjük az alaplevünkkel és megszórjuk petrezselyemmel.

Amerikai palacsinta almásan

2 db tojás
fél csomag sütőpor
csipet só
vaníliás cukor, cukor
2-3 db alma
6 ek. liszt
0,5 dl olaj
2 dl tej

Egy tálba felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a fél csomag sütőport, az olajat, a lisztet és kikeverjük habverővel. Addig adagoljuk hozzá a lisztet, míg csomómentes masszát nem kapunk, utána felöntjük 2 dl tejjel. A palacsintatésztához hozzáreszeljük a meghámozott almákat, majd felhevített serpenyőben aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Fahéjas porcukorral vagy gyümölcssziruppal kiváló.

Brigi