Megkezdődött a MOHU országos textilgyűjtőkonténer telepítési programja

  • 2024. május 14.
  • Jakab János

3 éven belül 4 500 modern textilgyűjtő konténert fog telepíteni a MOHU országszerte, aminek köszönhetően megnégyszereződik a lakosság számára elérhető textilkonténerek száma Magyarországon. Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A bedobott textília, ruházati és lábbeli hulladék egy válogatóba (előkezelőbe) kerül, majd az állapotuktól függően újrahasznosítják vagy újrafelhasználják azokat.

Az Európai Unió felmérése szerint egy európai lakos évente átlagosan évi kb. 26 kilogramm textíliát vásárol, és 11 kilogrammot dob ki a szemétbe. A használt ruházati és textília hulladék legnagyobb részét, 87%-át elégetik vagy hulladéklerakóban helyezik el. Ennek eredményeként a nem szelektált, kommunális kukába dobott ruhák, textíliák nagy megterhelést jelentenek a környezetnek.

 

Az EU felmérése szerint a használt ruhák kevesebb mint felét gyűjtik össze újrahasználatra vagy újrahasznosításra, és csak 1%-át hasznosítják újra ruházati termékké, hiszen csak most kezdenek megjelenni azok a technológiák, amelyek lehetővé teszik ezt a hasznosítási irányt.

 

Az EU 2025-re várható előírása, és környezetünk védelmében alapvető, hogy ezt a nagy mennyiségű textilhulladékot a lehető legjobban kezeljük. Ezt a célt szolgálja a MOHU kezdeményezése, mely során az egész országban három év alatt mintegy 4 500 textilgyűjtő konténert telepít. Jelenleg is már 1 500 textilgyűjtő konténer található az országban, a MOHU-nak köszönhetően ez a szám 2027-ig a négyszeresére, 6 000-re nő majd, és minden 2 000 főnél nagyobb településen elérhető lesz ilyen konténer, amennyiben a telepítési feltételek biztosítva lesznek.

 

A konténerek telepítésére az önkormányzatok, kiskereskedelmi egységek online pályázhatnak. A MOHU – Gyűjtőedény igénybejelentő oldalán a partnernek a regisztráció, sikeres elbírálás és szerződéskötés után nincs egyéb teendője, a telepítés ingyenes, a MOHU alvállalkozója pedig rendszeresen üríti a konténerek tartalmát.

 

A textilhulladék megfelelő begyűjtésében rendkívül sokat tud segíteni a kibővített országos konténerhálózat, amelyen keresztül a begyűjtött textília hulladék egyenesen a válogatóba juthat. A válogatóban pedig, a textíliák állapotától függően eldől, hogy lehet őket a lehető legjobban hasznosítani. A nem újrahasználható ruhákat, textíliákat energetikai, textilipari alapanyagként vagy iparban felhasználható géptisztító rongyként hasznosítják újra. A jó minőségű ruhákat pedig megfelelő kezelés után eredeti funkciójukban, vagyis ruházatként használhatják újra.

 

Az első ilyen konténerek már megtalálhatóak egyes hulladékudvarokban, kiskereskedéseknél, illetve hamarosan Mohács, Nyergesújfalu, Tiszafüred és Sárbogárd településeken, de a telepítés folyamatos, pályázni a MOHU – Gyűjtőedény igénybejelentő oldalán lehet.

 

Cikk és kép forrása: dontwasteit.hu