Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már a szervezetünkben is ott van: szó szerint belefullad a műanyagba az emberiség

  • 2018. november 06.
  • CsViki

Értékes retró relikvia lehet rövidesen a műanyag szívószál, műanyag tányér, evőeszköz, a nejlonzacskó és az üdítős palack.

Az Európai Unió betiltja az egyszer használatos műanyag eszközöket. Lesz, amit már jövőre nálunk sem lehet használni. A szigor oka, hogy szó szerint belefulladunk a műanyagba. Nemcsak az óceánok vannak velük tele, de kiderült, hogy az emberi szervezetben is kimutathatók az apró műanyagszemcsék.

Nem tudjuk, milyen hatással lehet az egészségünkre a belénk kerülő műanyag. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO átfogó kutatást indított, hogy kiderüljön, mekkora a veszély. Az viszont biztos, hogy a műanyaggyártás során használt adalékanyagok, vegyszerek felszívódnak és károsítják az immunrendszert és befolyásolják a hormonháztartást – állítja Simon Gergely környezetkémikus.

Az Európai Bizottság első körben a tengerekben és tengerpartokon tíz leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag terméket korlátozná vagy tiltaná. A listára felkerülő 10 eszközből áll az összes tengeri hulladék 70 százaléka.

Tilos lesz forgalmazni fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikát sem.

Amit nem lehet más anyagból legyártani, azoknak korlátoznák a használatát, például valamilyen adót, környezetterhelési díjat kellene utánuk fizetni. Ezért fognak megdrágulni a nejlonszatyrok a boltokban. A vékony zacskók, amelyek tényleg csak addig bírják, hogy hazavigyük bennük a paradicsomot és a péksüteményt, teljesen eltűnnének.

Az Európai Bizottság döntése értelmében az EU-tagállamoknak, köztük Magyarországnak is 2025-re ki kell vonniuk a forgalomból az eldobható műanyag flakonok 90 százalékát, és az üdítők többségét csak betétdíjas, visszaváltható flakonban vagy üvegben lehetne forgalmazni – úgy, mint 30 évvel ezelőtt.

Nagyszabású tájékoztató kampányokat is indítanának, és ahogyan a cigarettás dobozon ma a dohányzás káros hatásairól, úgy a műanyagba csomagolt termékeken a műanyagok környezetszennyezéséről lehetne olvasni.

A Greenpeace zöldszervezet felmérése szerint a 11 legnagyobb fogyasztási cikkeket forgalmazó vállalat, köztük üdítőital-gyártók, édesipari és tejipari és háztartási vegyszereket gyártó cégek mégsem tervezik a műanyagszennyezés mérséklését, hanem csak azt ígérik, hogy újrahasznosítható anyagokba csomagolnák termékeiket.

– Ez már nem megoldás, ugyanis nemrég kimutatták, hogy már a csapvízben és az ételeinkben is jelen vannak a műanyag szemcsék. A szúnyogok például felszívják a pocsolyákból ezeket a szemcséket, és amikor megcsípik az embert, bejuttatják a vérkeringésünkbe is. Épp ezért amennyi műanyagot csak lehetséges, ki kell iktatnunk az életünkből – hívta fel a figyelmet Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

 

Így cseréljük le otthon a műanyagot

 

Urbán Csilla, a Humusz Egyesület képviselője

Urbán Csilla, a Humusz Egyesület képviselője tippeket adott, mivel tudjuk otthon kiváltani a hamarosan tiltólistára kerülő hétköznapi műanyag eszközöket.

  • PET-palackok: a legjobb, ha üveg vagy rozsdamentes acélkulacsokat használunk, ezek esetében biztos nem kell attól tartanunk, hogy bármilyen veszélyes anyag kioldódik az italunkba. Ásványvíz helyett csapvizet vagy szódát igyunk!
  • Ételes dobozok: az expandált polisztirol dobozok is tiltólistára kerültek, ezek helyett is lehet beszerezni többször használatos ételtároló dobozokat. Sok vendéglátó helyen megengedik, hogy saját dobozban lehessen az ételt elvitelre kérni.
  • Poharak és fedeleik: vigyünk magunkkal termoszt, amiben tudjuk a forró italt elvitelre kérni.
  • Műanyag zacskók: bevásárláshoz vigyünk vászontáskát, banyatankot, péksüteményekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz kisebb vászontáskákat. Kis helyen is elfér, így mindig nálunk lehet. Egyre több méretben kaphatók.
  • Étkészletek, szívószálak, keverőpálcikák: lehet kapni ma már fém szívószálakat is, amiket többször fel tudunk használni ezekhez jár tisztítókefe is.
  • Uzsonnászacskó: sokféle uzsonnászsák kapható, belsejük víztaszító anyagból készült, így könnyen tisztítható.
  • Otthoni ételfagyasztás: különböző méretű dobozokba tegyük a kiporciózott húst vagy a megmaradt ételt.

 

Megehető magyar ötlet

 

Felföldi József feltalálta az ehető szívószálat

Felföldi József

Nagy ötlettel állt elő egy 63 éves debreceni édességgyáros: Felföldi József feltalálta az ehető szívószálat.

– Trendi ma a lebomló műanyag, de úgy vélem, néha több kárt okoz a környezetnek, mint hasznot. Az általunk kifejlesztett növényi alapanyagú ehető szívószálak viszont folyadékban áztatva 1 óráig hasznosíthatók és utána akár el is fogyaszthatók. Hiszem, hogy az ehető szívószál egy valóban működőképes alternatívát nyújt az évekig lebomló és esetleg hónapokig komposztálható műanyag helyett – magyarázta Felföldi.

 

Forrás: blikk.hu