Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Látványosan csökkent a szemét a Tisza árterében az önkéntes akciók eredményeként

  • 2019. augusztus 14.
  • CsViki

Véget ért a 7. PET-kupa: a tiszai szemétszedő verseny 16, pillepalackból készült hajójának 320 önkéntese 8-10 tonna hulladéktól tisztította meg idén a Tisza Tivadar és Záhony közötti, 80 folyamkilométeres szakaszát.

Mikroműanyagot is kerestek a tiszai üledékben

A Természetfilm.hu Egyesület szervezésében zajló, hetedik éve megrendezett környezetvédelmi akciónak köszönhetően az idén már látszottak az eredmények, látványosan csökkent egyes ártéri területek hulladékszennyezése.

Azokon a folyószakaszokon, ahol a csapatok a korábbi évek során többször jártak és gyűjtötték az ártéri hulladékot, sokkal kevesebb a felhalmozódott szemét.

Hiába jönnek évről évre az újabb áradások, és velük együtt a rengeteg szemét főként Ukrajnából és Romániából, a megtisztított Tisza-szakaszokon a korábban tapasztaltakhoz képest tisztább a folyó ártere, írják közleményükben.

De azt, hogy az eddigi szennyezések mekkora kárt okoztak a folyó üledékében, még nem tudni. A Wessling Hungary Kft. és a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének szakemberei a folyó hullámterében egyméteres mélységből, fúrással vettek üledékmintát, hogy kiderüljön, milyen baktériumok kísérik a folyami hulladékokat, és megtalálhatóak-e benne mikroműanyagok. A folyó vizének állapotáról már tavaly ősszel kiderült, hogy legalább 15-ször annyi mikroműanyag van benne az Ukrajnához közeli szakaszon, mint Bécsnél a Dunában.

A verseny alatt összegyűjtött hulladék felét, főként a PET-palackokat, üvegeket, műanyagból készült tárgyakat lehet újrahasznosítani a magyar hulladékfeldolgozókban, illetve egy része a Waste Free Ocean nevű belga társasághoz kerül, amely tengeri, folyami hulladékok újrahasznosítására specializálódott. A maradék, újrahasznosításra alkalmatlan szemét a szemétégetőkbe kerül.

A belga szervezet egyik alapítója, Bernard Merkx személyesen is részt vett a versenyen, de ott volt Gina Kassem, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének képviselője, és a holland Recycled Island szervezet két nemzetközi koordinátora, Francesca Alberti és Nicola Belafatti is. A magyar kormányt Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos képviselte a helyszínen.

 

Amerikában élő magyar család tagjai lettek a Tisza Hősei

Az egyhetes szemétszedési verseny győztese a Tilos Rádió csapata lett, akik az elmúlt három évben, kicsit változó felállásban, mindig dobogós helyen végeztek. Második helyezett az ICPDR (Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság) lett, akik nemzetközi hajóként, más legénységgel 2018-ban megnyerték a kupát. A harmadik hely végül három csapat között oszlott meg: baráti csapatként a fiatalokat is szép számban képviselő Hangák, a kezdetek óta visszatérő dunaföldvári Aztakeservit és a Siemens Evező-SÖK vállalati csapata között.

Az egy főre jutó legtöbb hulladékot összegyűjtő csapat különdíja, a Tisza Hősei díjat egy, az Egyesült Államokban élő, magyar származású család nyerte, akik négy gyerekkel utaztak haza a versenyre.

A PET-kupa csapata idén először nemcsak a Tiszán, hanem a Tisza-tavon is versenyt rendezett, amin az Index is részt vett, beszámolóinkat itt olvashatják. Egy fiatal fiú, Párdy Bence az akciótól annyira megihletődött, hogy felmondott a munkahelyén, és leköltözött a Tisza mellé önkéntesként mindennap szemetet szedni.

Ha nem is ilyen elszántsággal, de mostantól bárki becsatlakozhat a szemétszedő derbibe, ugyanis a Természetfilm.hu Egyesület szervezésében ősztől rendszeressé válnak az évközi hulladékgyűjtő akciók, amelyekhez önkéntesek csatlakozását várják.

 

Szerző: Thüringer Barbara

Forrás, kép forrása: index.hu