Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Globális szemlélet a magyar tanárképzésben és közoktatásban" - konferenciára és kerekasztal-beszélgetés

  • 2012. április 11.
  • Axi

A rendezvény elsődleges célja megteremteni a lehetőséget a párbeszédre a szakterület kulcsfontosságú érintettjei között annak érdekében, hogy a globális szemlélet minél erőteljesebben jelenjen meg a hazai formális oktatásban.

A rendezvény két fő területre fókuszál. A délelőtti szekció szakértői, meghívott előadói a globális dimenzió, ezen belül is főként a társadalmi felelősségvállalás, a fenntarthatóság, a környezettudatosság, az aktív állampolgárság, a tolerancia, az interkulturális kommunikáció fogalmainak megjelenését vizsgálják a tanárképzésben.

Ennek során a köszöntő és vitaindító beszéd és előadás mellett a résztvevők megismerhetik a témában frissen elkészült kutatás eredményeit, valamint a pedagógusképzésben megvalósult, aktuális, két „jó példát”. A rendezvény délutáni szekciójának fő eseménye az „A globális nevelés esélyei a magyar közoktatásban” című szakértői kerekasztal-beszélgetés.

A kerekasztal egyetemi oktatókat, oktatáspolitikai szakembereket, döntéshozókat és civil szakértőket ültet egymás mellé közös gondolkodásra, véleménycserére. A kerekasztalt követően két módszertani workshop bemutatására kerül sor. (Részletes, előzetes program)

Az egyre erőteljesebb globalizáció kihívásaira az oktatásnak is reagálnia kell, mert központi szerepe van a jövő generációinak felkészítésében. Ebben nyújt segítséget a globális nevelés, egy olyan oktatási szemlélet, amely mindazon ismeretek, képességek, attitűdök és értékek elsajátítását célozza, amelyek biztosíthatják, hogy a világ igazságos és fenntartható legyen, ahol mindenkinek joga és lehetősége van képességei kiteljesítésére. A rendezvény távlati célja, egy szektorok közötti együttműködési hálózat létrehozása a nemzeti globális nevelési stratégia és a hozzá tartozó akcióterv kidolgozásának érdekében.

Az eseményen mintegy 60 fő vesz részt minisztériumok, parlamenti bizottságok, oktatási intézmények, a globális neveléssel foglalkozó nem-kormányzati szervezetek képviseletében.

rendezvény szervezője a HAND Szövetség, együttműködésben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Könyvtárával, valamint az Anthropolis Egyesülettel. A rendezvény az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.

A szeminárium helyszíne: ELTE PPK aulája – Budapest, VII. kerület, Kazinczy u. 23-27.

Időpontja: 2012. május 3. 10:00 – 16:00

További információk és előzetes regisztráció április 18.-ig: [email protected]