Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amikor a szomszéd városba kell a szemetet vinni

  • 2013. augusztus 01.
  • Pauló Gergő

Lassan talán megoldódik a martfűi szemétügy. Több mint egy hete áll a szemét a városban, ahol az eddigi szemétszállítást végző cég felmondta a szerződést az önkormányzattal, új szolgáltatóval pedig a hiányos jogi szabályozásra hivatkozva nem kötött szerződést. Saját hatáskörben viszont csak hónapok múlva kezdhetik meg a szemétszállítást. Szerdán végül a katasztrófavédelem kijelölt egy kényszerszolgáltatót, a lakók pedig napok óta vagy más városokba, vagy a városközpontba hordják a szemetüket.

Felmondta a Remondis Kft. 2013. január 23-án, 6 hónapos felmondási idővel a hulladékszállításra kötött szerződését Martfű önkormányzatával. A cég a hulladékgazdálkodási törvényre hivatkozott, ami olyan terheket ró a cégre, amitől a szolgáltatásuk veszteségessé válna idéntől. Ezek részben abból adnódnak, hogy az új törvényben szerepel egy úgynevezett lerakási díj, plusz a kötelező rezsicsökkentés miatt 10 százalékkal kevesebb lakossági hozzájárulást kérhettek volna.

Kiss Edit polgármester szerint a cégnek indoklási kötelezettsége van, amihez csatolnia kellett volna a gazdasági számításait is a felmondáshoz, de ezt nem tették meg. Az önkormányzat tárgyalt is a céggel egészen májusig, de a polgármester szerint csak vállalhatatlan feltételekkel folytatta volna a szolgáltatást. A cég azt szerette volna, ha valahogyan kompenzálja az önkormányzat az új törvény és rezsicsökkentési kötelezettség miatti kiesést: vagy úgy, hogy emelnek a szemétdíjon, tehát a lakosságtól több pénzt kérnek, vagy úgy, hogy a város pótolja a kieső pénzt.

A polgármester szerint ez konkrétan évi plusz kétmillió forintot jelentett volna, amit szerinte az önkormányzat csak úgy egy magáncégnek nem adhat oda, ha nem kap attól komoly részletes gazdasági számításokat, hogy mi indokolja a konkrét összeget. A szemétszállítást pedig azért nem tudták megoldani július előtt, mivel ahhoz közbeszerzést kell kiírniuk, amit a hiányos jogi szabályozás miatt nem tudtak megtenni. A közbeszerzés kiírása alól egyetlen dolog mentesíti az önkormányzatot, ha saját feladatkörben oldja meg a hulladékgazdálkodást, ezért végül a város úgy döntött, maguk oldják meg.

Az önkormányzat ezért először a saját tulajdonában lévő nonprofit kft. tevékenységi körét kibővítette, majd elkezdte beszerezni a szükséges engedélyeket és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség minősítését. Ehhez azonban egy csomó dolog szükséges: saját telephely, ahol a konténereket tárolják, autók a szállításhoz, öltöző, ügyfélszolgálati iroda, stb. A polgármester szerint ez, ha minden jól megy, körülbelül 3-4 hónap, tehát legkorábban októberben vagy novemberben kezdhetik el a szolgáltatást. Ez körülbelül 38 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, ezután viszont saját számításaik szerint, ha nem is lesz nyereséges a hulladékgazdálkodás, de veszteséges sem, tehát több kiadással nem jár majd.

Marfűi szeméthelyzet

A szemétszállítást a városban 24-én hagyták abba, és már 19-étől elkezdte a cég összeszedni a saját kukáit. Így a város egyes részeiről már több mint egy hete nem vitték el a szemetet, aminek látható és érezhető nyomai vannak. Az önkormányzatnak gondoskodnia kellett saját kukák és szemeteszsákok vásárlásáról. Ezeket csak a belvárosi, lakótelepi részen helyezték el, mivel ezekben a lakásokban nincs nincs több napi szemét tárolására lehetőség. A családi házaknál azonban csak zsákokat osztottak ki, és arra kérték a lakókat, ne tegyék ki az utcára azokat addig, amíg nem tudják elszállítani.

Eközben a polgármester szerint többször is jelezték a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, hogy lesz egy átmeneti időszak, amikor nem lesz megoldva a szemétszállítás a városban. Ezt a helyzetet felismerve hoztak egy rendeletet, ami alapján a katasztrófavédelemnek kell kijelölnie a kényszerszolgáltatót, ha az önkormányzat nem biztosítja a hulladékszállítási közszolgáltatást. Ennek eredményeképpen szerda délután a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a többségében a szolnoki önkormányzat tulajdonában levő Remondis Zrt.-t jelölte ki a hulladék elszállítására. Azt a céget, amely alvállalkozóként eddig is gyűjtötte a szemetet a városban.

Így most körülbelül egy éve van a városnak, hogy megoldja a saját szemétszállítás feltételeit, és beszerezze ehhez az engedélyeket. És addig is az a cég fogja szállítani a szemetet, aki eddig is tette. Lits László, a kijelölt cég ügyvezetője elmondta, hogy, a szolgáltatás díjáról előzetes kalkuláció még nem készült, utólagos elszámolás lesz. A lakosoknak mindenesetre a vonatkozó jogszabályok alapján kell majd fizetniük. Hogy a felmerült pluszköltségeket ki állja, arról a polgármester azt mondta, szerinte ezt még senki sem tudja. Az mindenesetre furcsa, hogy az a cég, aki évek óta szállítja a szemetet, azt mondja, kalkuláció még nem készült.

Bár lassan megoldódik a probléma, az látszik, hogy a leleményesség nem hagyja cserben az embereket. A családi házas övezet kisboltosa például a szomszéd településre, Tiszaföldvárra viszi át a szemetet édesanyjához, már amíg azok a kukák bírják, persze. A boltból épp elsiető férfi pedig azt mondja, neki szerencsére kisteherautója van, így amikor Szolnokra megy, magával viszi, és keres egy nagyobb konténert, abba teszi. Hozzátette, tudja, hogy nem szép dolog, de kétségtelenül az sem szép dolog, ha a saját településén nem tudja hová tenni a szemetet.

Az egyik lakó elmondta, az éttermes is kénytelen a szemetét az étterem mellé pakolni, „pedig elképzelheted, hogy ott milyen szerves hulladékok vannak”. De van olyan is, aki például beviszi a lakótelepeken kihelyezett kukákhoz a szemetet: „kisbaba van, sok a pelenka, senki sem akarja szagolgatni”. Ezt azonban a lakótelepen sem szeretik szagolgatni: egy ott élő hölgy elmondta, hogy felháborítja, hogy odaviszik a kertes házaktól a szemetüket az emberek. De ami leginkább felháborítja, hogy a város nem is foglalkozik a fertőzésveszéllyel: „Én már többször vittem le klórmeszet és azzal öntöttem le a kuka mellé tett, kiborult szemetet”.

Forrás: index.hu