Különleges környezeti nevelést szolgáló hulladékgazdálkodási parkot adtak át Miskolcon

  • 2023. december 05.
  • Jakab János

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten került átadásra a MiReHu Nonprofit Kft. vadonatúj, egyedülálló környezeti nevelést szolgáló hulladékgazdálkodási parkja, a MakuLand, melynek alapötletét az EWWR idei fókuszpontja, a csomagolási hulladékok ihlették, tematikájának köszönhetően R-parknak is nevezik.

Miért R-park? Mert az R-eken keresztül mutatja be elsősorban a csomagolási hulladékok életciklusát az alapanyag előállítástól a hasznosításig. Az R-ek a fenntarthatósághoz vezető, a környezeti hatásunkat csökkentő tevékenységek nemzetközi gyűjtő megnevezése, hiszen angolul valamennyi fenntarthatósági cselekvés tartalmazza az új jelzőt, vagyis azt, hogy „Re”.

 

A páratlan hulladékgazdálkodási parkot a MiReHu a korábbi szemléletformáló tevékenységeihez hasonlóan a központi telephelyén, zöld környezetben, mégis a hulladékgazdálkodási tevékenység közvetlen közelében alakította ki a cég kollégái segítségével, megteremtve ezzel a természet és a hulladékgazdálkodás harmóniáját. A park egy körkörös kialakítású tanösvényből és egy szabadtéri közösségi térből áll. A körkörös tanösvényre 7 önálló kör alakú, egy adott csomagolást bemutató állomás került a körforgásos gazdálkodást szemléltetve, amely a park logójában is megjelenik.

 

„Mivel hiszünk az élményalapú oktatásban, a MakuLand különlegessége, hogy célja, a tudásátadás, gondolat ébresztés, kíváncsiságkeltés és szemléletformálás a természetbe kihelyezve valósulhat meg, akár szakmai vezetéssel, akár múzeumlátogatáshoz hasonló módon, audioguide segítségével végig járva az ösvényt. A sétát a tablókon elhelyezett QR kódok segítségével online játékok, kvízek és videók teszik színessé és tartalmassá”

– nyilatkozta Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője. Különlegessége tehát, hogy interaktív módon egyszerre nyújtja a múzeumlátogatás és a tanösvényes kirándulás élményét teljesen egyedülálló módon.

 

A MakuLand előzetes bejelentkezést követően hétköznapokon látogatható.

 

Cikk és képek forrása: dontwasteit.hu