Kiderült, tényleg jobbak-e a mosható pelenkák a környezetnek

  • 2023. május 24.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Egy eredmény eldönteni látszik a dilemmát, a kérdést, amit a tudatos csecsemős szülők nap mint nap feltesznek maguknak: mire költsünk, milyen pelenkát használjunk, ha jót akarunk a babánknak és egyben kímélni akarjuk a bolygót? A mosható pelenkák valóban jobbak a környezet számára, mint az eldobható pelenkák? A brit Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium elkészítette a moshatók és az eldobhatók életciklus-elemzését.

 

A pelenkák kulcsszerepet játszanak a gyermek életének első 2,5 évében a baba egészségében és jólétében. A pelenka használat és így maga a pelenka választás a szülők részéről hatalmas környezeti hatással bír, mivel az eldobható pelenkák világszerte az egyik legnagyobb mértékben járulnak hozzá a műanyaghulladék termeléséhez.

Első hallásra talán egyértelműnek tűnik, hogy az újrahasználható termékek, így a mosható pelenkák is környezetkímélőbbek. A helyzet azonban ennél árnyaltabb, hiszen a két termékcsoport életciklusa során más-más fázisban terheli a környezetet. Míg az eldobható pelenkáknak hulladékként nagyobb a globális felmelegedési potenciálja (CO2eq, azaz az üvegházhatású gáz szén-dioxid egyenértékben kifejezett értéke), addig a mosható pelenkáknál az áztatás, a mosás, gépi szárítás során, sőt, a széklet lehúzásakor is vizet, tisztítószereket és villamos energiát fogyasztanak, tisztításuk vízszennyezéssel is jár.

Ide kattintva további részleteket olvashatsz az elemzésről.