Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két újrahasználati bolt is nyílhatna az I. kerületben

  • 2020. augusztus 10.
  • CsViki

Ne dobáljunk ki mindent, ami nekünk már nem kell, másnak meg még jó lehet. A "bizományiban" vásárolni régen sem a szegénység jele volt, sokszor lehetett egyedi, klassz darabokra találni ott.

Ma pedig, amikor a fenntarthatóság és környezettudatosság is fontos, jól tesszük, ha nem mindig vadonatúj holmikat vásárolunk.

Az I. kerületi önkormányzat kiválaszott két üzlethelyiségét (egyet a Győző utcában, egyet a Fő utcában), és ezeket kedvezményesen adja bérbe annak a nyertes szervezetnek, aki ilyen "újrahasználati boltot" üzemeltetne majd bennük.

A kerület abban bízik, hogy a kialakítandó helyek egyúttal közösséget erősítő, és környezetvédelmi szemléletet formáló hatásúak lehetnek.

Mint a felhívásban írják, a környezetvédelem irányelveinek fontos szempontja a kevesebb szemét termelése, és az újrahasználható lakossági tárgyak megfelelő kezelése. Az újrahasználat lehetőségeinek népszerűsítése és feltételeinek kialakítása a 21. századi, környezettudatos önkormányzat alapfeladatai közé tartozik. Az újrahasználati pontok kialakítása a túltermelés és a felesleges hulladékok keletkezése ellen nyújt segítséget.

Fenntarthatósági szempontból a legelőnyösebb, ha az árucikkek kidobás vagy újrahasznosítás helyett újra használatba kerülnek.

Szociális szempontokat tekintve nagyon hasznos, ha megfizethető áron hozzá lehet jutni jó minőségű, mások által már nem használt különféle termékekhez.

 

A pályázati kiírást itt találjátok.

Forrás: 1.kerulet.ittlakunk.hu; budavar.hu