Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékcsökkentési programok az Európai Unióból

  • 2006. június 26.
  • humusz

humlog_cÖsszeállította: Balogh Emese és Gadó György Pál, 2006.

Jelen kiadványunkban 10 uniós ország hulladékcsökkentési példáit foglaltuk össze. Elsõsorban olyan mintákat kerestünk, amelyeket önkormányzatok vagy szolgáltatók dolgoztak ki egyedül, vagy civil és más szervezetekkel együttmûködve.

Ezeket a példákat fokozatosan újabbakkal fogjuk kiegészíteni, egy külön, keresõprogrammal ellátott honlapot is készítünk majd.

 

BEVEZETÉS

Magyarországon jelenleg a hulladékmegelőzés, az újrahasználat, de még az anyaghasznosítás (recycling) sem játszik meghatározó szerepet a hulladékgazdálkodásban. A jellemző hulladékkezelési mód a lerakás illetve az égetés, azaz a környezeti (és sok más) szempontból legkevésbé elfogadható kezelési módok.

Félő, hogy a közeljövőben sem a hulladékcsökkentés eszközei kapnak majd nagyobb hangsúlyt -- hiszen a jelenlegi állás szerint az erre szánt uniós pénzek jelentős részét újabb lerakók illetve égetők építésére tervezik felhasználni. Nyilvánvaló, hogy az üzleti érdekek is elsősorban az új ártalmatlanító létesítmények építésében, s nem a megelőzés, újrahasználat elterjesztésében jelennek meg. A tervezett lerakók és égetők megépítése azonban ismét évtizedekre teheti tönkre a hulladékmegelőzés és a hulladékcsökkentés esélyeit Magyarországon.

Sok múlik tehát az önkormányzatokon. Végső soron ugyanis ők döntenek arról (pl. a települési hulladékgazdálkodási tervek készítésekor), hogy helyi, kistérségi szinten hogyan oldják meg a hulladékkezelés problémáját.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ártalmatlanító (égető, lerakó) berendezéseket építtetni egyszerűbbnek tűnik, mint átfogó hulladékcsökkentési programokat kidolgozni - mégis azt gondoljuk, hogy nincs más eszköz a növekvő hulladékhegyek ellen.

A magunk részéről ezzel a gyűjteménnyel szeretnénk bemutatni, hogy néhány uniós országban már kedvező folyamatok indultak el. Több önkormányzat indít illetve karol fel hulladékcsökkentési programokat -- hol egyszerűbb, alkalmi események szervezésével, hol pedig teljesen komplex programok megvalósításával . Reméljük, hogy összeállításunkkal sikerül ötleteket adni a hazai önkormányzatoknak ahhoz, hogy maguk is határozott lépéseket tegyenek a hulladékcsökkentésre és hulladékmegelőzésre épülő hulladékgazdálkodás felé.

A Hulladék Munkaszövetség szívesen nyújt segítséget minden ilyen folyamatban az érdeklődő önkormányzatoknak.

Hulladék Munkaszövetség

ÉRVEK A HULLADÉKÉGETŐK ELLEN

NÉHÁNY ESZKÖZ A HULLADÉKCSÖKKENTÉSRE

Jó példák egyes európai országokból

Irodalom