Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan lehetünk okotudatosak a szabadidőnkben?

  • 2016. március 30.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

PET palack, polisztirol ételdoboz és eldobható pohár. Három műanyag tárgy, amire nemet kellene mondanunk, ha szeretnénk, hogy gyermekeink egy jobb jövőt kapjanak tőlünk örökül.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha eldobható pohár helyett visszaválthatót választunk, műanyag palackos ásványvíz helyett saját kulacsban viszünk vizet és a környezetbarát csomagolóanyagokat részesítjük előnyben.

Zöldülő fesztiválok, visszaváltható poharak

A nyári zenei fesztiválokról szóló híradások legszomorúbb képei, az utolsó utáni napon készülnek. Mikor már mindenki hazament, bontják a színpadokat és a kamera lassan végigpásztáz a mindent elborító szeméttengeren. Az elmúlt évek lassan kibontakozó trendje talán véget vet ennek, mert a környezettudatosság már nemcsak a szavak szintjén kezd jelen lenni. Ma már egyre több olyan fesztivál van, amely nem akarja szőnyeg alá söpörni ezt a kérdést, és inkább megpróbál megoldást találni a szeméthegyek problémájára.
Ennek egyik ékes példája a Stack-Cup repohár, ami egy dizájnos, visszaváltható pohár, mely már több hazai fesztiválon is bemutatkozott. 2013-ban a repohár használatával 140 tonna műanyaghulladék termelődését előzték meg.
A legnagyobb hazai fesztiválon, a Szigeten szelektív hulladékgyűjtés is működik. Tavaly 4500 kg hulladékot gyűjtöttek így be, de a szigetlakók egy almáért cserébe használt elemeiket is leadhatták a speciális gyűjtőpontokon.
A legzöldebb hazai fesztivál címet minden bizonnyal a Balatonakarattyán megrendezésre kerülő Everness fesztivál kapná. Az ötnapos rendezvényen minden műanyag, papír és szerves hulladékot újrahasznosítanak, a műanyag evőeszközökből például bútor készül. A vízöblítéses vécék mellett pedig komposzt toalettek is használhatóak.

PET palack helyett kulacs

Az eldobható poharak mellett a szabadtéri rendezvények másik legjellemzőbb hulladéka az ásványvizes és üdítőitalos palack.
Az első PET- palackot 1941-ben állították elő, de igazán az 1980-as évektől terjedt el, mára pedig az egyik legsúlyosabb környezetvédelmi problémává vált.
Magyarországon a lakosság évente 300 ezer tonna műanyaghulladékot termel, ebből évi 45 ezer tonna a PET palack. Ez évente 1,3-1,4 milliárd darab flakont jelent, aminek jelentős hányadát az ásványvizek teszik ki. Az ásványvíz csapvíz feletti győzelmét a számok is alátámasztják. Míg 1996-ban még 14 liter volt az egy főre jutó hazai ásványvíz-fogyasztás, 2008-ban ez már több mint 100 liter, és mára eljutottunk oda, hogy reklámozni kell a csapvizet. Pedig az ország néhány területét leszámítva mindenhol iható a víz. Akinek fontos a környezettudatosság, igyon csapvizet és használja saját kulacsát az eldobható palackok helyett.
A PET palackok szelektív gyűjtése sem működik úgy ahogy kellene, itthon ugyanis a palackoknak csak 20%-át hasznosítják újra. Csak összehasonlításképpen, egyes EU tagállamokban ez az arány 70%-os, de Svájcban még ennél is magasabb, 80% fölött van.
Környezetvédelmi szempontból a betétdíjas rendszer lehetne a megfelelő alternatíva a rengeteg műanyag flakonra. A visszaváltható üvegek azonban szép lassan teljesen eltűnnek, míg az 1990-es évek elején a boltokban kapható italok 80%-át még visszaváltható palackokban forgalmazták, 2010-re már 15% alá süllyedt ez az arány.

New Yorkban már betiltották

Egy kellemes baráti vacsora közben nem feltétlenül a környezettudatos életmód jár a fejünkben, de azért jó, ha tudjuk, hogy amikor az étteremben becsomagoltatjuk vacsoránk maradékát, általában polisztirol ételhordó dobozban kapjuk azt meg. Itthon ezt műanyag fajtát nem gyűjtik szelektíven, ezért jó eséllyel ez a doboz a vegyes kukában, majd egy szemétlerakón fog kikötni, ahol hosszú-hosszú ideig megmarad. Ha égetőműbe kerül, az sem sokkal jobb, égetésekor ugyanis káros anyagok szabadulnak fel. Az ételmaradékkal szennyezett dobozok, poharak anyagában történő újrahasznosítása egyelőre nem megoldott, ráadásul a könnyű, de nagy térfogatot kitevő hulladék szállítása sem kifizetődő.
Az Egyesült Államok több városban már be is tiltották a polisztirol ételdobozokat, például San Franciscóban, Washingtonban vagy legutóbb New Yorkban. A polisztirol azért is kerülendő, mert vele érintkezve sztirol kerülhet az ételbe. Ez az anyag a WHO szerint lehetséges rákkeltő anyag, és a hormonháztartást is megzavarhatja.
Vagyis, ha ételt rendelünk, tegyük azt olyan helyről, ahol saját ételhordónkat használhatjuk, az éttermekben pedig kérjük, hogy környezetbarát csomagolóanyagba tegyék a megmaradt vacsorát.

 

forrás: hasznositsd.hu