Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogy újrapapír lehessen, gyűjtsd szelektíven!

  • 2018. április 27.
  • CsViki

A tejes és gyümölcsleves italos kartondobozok akár tízszer is újrahasznosíthatók! Magyarországon minden évben 580 millió darab (közel fél milliárd) tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy az ország minden lakója átlagosan 60 darabot használ el ebből a csomagolóanyagból.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) 2004 óta népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát. A tejek, gyümölcslevek csomagolásául szolgáló italos kartondoboz 75 százaléka papír, akár 5-10-szer is újrahasznosítható, így különféle újrapapír termékek – füzet, tojástartó, bútor, kartondoboz stb. – készülhetnek belőle. Ehhez viszont szelektíven kell gyűjteni.

A hulladék értékes anyag, amelynek pazarlása elsősorban a nem megfelelő környezetvédelmi ismeretekre vezethető vissza, és természetesen az emberi lustaságra is.

Az italos kartonok 78-80 százaléka, azaz mintegy 452 millió darab még mindig a szemétlerakókba kerül az újrahasznosító üzemek helyett.

Vajon melyik magyar városban gyűjtik a legeredményesebben szelektíven ezt a hulladékot? Az IKSZ idén is elkészítette a „Leghatékonyabban szelektáló városok” rangsorát. A felmérés célja az, hogy segítse, és ösztönözze a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre.

 

„Leghatékonyabban szelektáló városok”

Leghatékonyabban szelektáló városok

 

2017-ben a Pest megyei Tura lakói gyűjtötték a leghatékonyabban szelektíven a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozokat: a lakosság 39 db italos kartondobozt gyűjtött szelektíven a fejenként felhasznált 60 darabból. Ha Magyarország minden településén olyan hatékonyan gyűjtenének szelektíven az italos kartont, mint a Galga-völgyi kisvárosban, akkor minden évben több, mint 100 ezer fát menthetnénk meg a kivágástól – hívja fel a figyelmet közleményében az IKSZ.

A turaiak után a második legeredményesebb szelektáló közösség a pécsi, a harmadik a paksi, a negyedik pedig a veszprémi volt, akiket a debreceniek követnek.

Országos szinten a 935 000 kg italos kartont gyűjtő budapesti lakosság a középmezőnyben helyezkedik el, de a tendencia biztató. Budapesten tavaly óta 185 ezer kilóval növekedett a begyűjtött és újrahasznosított italos karton hulladék mennyisége.

 

A zöld attitűd tettekben mérhető

A szelektív hulladékgyűjtés országos rendszere az elmúlt évben jelentősen átalakult: a korábbi 170 független helyi kommunális szolgáltatóból 20-22 állami regionális szervezet jött létre. E nagyszabású átalakulás révén egyes településeken csökkent, más településeken azonban nőtt a szelektíven gyűjtött italos karton dobozok mennyisége.

– Azokban a városokban, ahol korábban kiemelt figyelmet fordítottak a környezetvédelmi oktatásra, és kialakult már egy szelektív hulladékgyűjtési kultúra, ott a szervezeti átalakulás nem befolyásolta negatívan a lakosság környezetvédelmi attitűdjét – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

A magyar városok közül Kecskemét, Székesfehérvár, Miskolc, Berettyóújfalu, Komló végzett az utolsó helyen.

 

Az italoskarton életútja

 

Forrás: eletszepitok.hu