Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felavatták Magyarország első PET-palackokból készült kikötőjét

  • 2020. július 14.
  • CsViki

Július 6-án a Tisza melletti kisközségnél, Zsurknál felavatták és átadták a nagyközönségnek azt az itthon még példa nélküli objektumot, amelyet a folyót rendszeresen megtisztító program keretében a hordalék jelentős részét képező műanyag palackokból készítettek el a kezdeményezők.

A Tiszai PET Kupa kezdeményezése nem csupán a folyó hulladékmentesítéséről szól, írják a projektet bemutató oldalon.

"Aki valaha részt vett egy ártéri takarításon, megtapasztalta, hogy a PET Kalóz nem csak a palackot látja a parton, hanem a folyó valamennyi szépségét is. A Palackorrú Lebegő Kikötő projekt keretében a folyami műanyaghulladékot kreatívan használjuk fel. A cél, hogy kikötőt építve belőle, a Tisza és partmenti településeinek látnivalóit mutassuk be a vízen járóknak. A Lebegő Kikötőket rámpa köti össze a parttal. A tájékoztató táblákról kiderül, milyen látnivalók várják a túrázókat a közelben, valamint olyan praktikus információk is, hogy van-e gyalogszerrel elérhető bolt és szálláslehetőség."

A Palackorrú Lebegő Kikötő tervezésénél volt még egy fontos cél: a tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól. Kikötési hely alig-, információs tábla elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni. A Palackorrú Lebegő Kikötőkkel a vízi utak és a parti látnivalók között nyitnak átjárót, továbbá információs táblával ellátott, biztonságos kikötési lehetőséget nyújtó mini-pontonok kialakításán és elhelyezésén dolgoznak több Tisza-menti település közelében.

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával  épített kikötők ezen kívül a Tisza és a partmenti települések látnivalóit is bemutatni, megismertetni hivatott. A Lebegő Kikötőket rámpa köti össze a parttal, a fedélzetén elhelyezett tájékoztató táblákból pedig kiderül, milyen látnivalók és szálláshelyek várják a közelben a víz felől érkező vízitúrázókat. A kikötők három helyszínen, a zsurki, tiszakóródi és záhonyi Tisza parton épülnek fel. 

 

Forrás: PET Kupa Kommunikáció / zipmagazin.hu

Kép forrása: petkupa.hu