Ezért ne dobd ki a mikulásvirágot!

  • 2023. december 28.
  • Jakab János

Sokan azt hiszik, hogy a nevét nagy piros virágáról kapta, csakhogy ez nem igaz, hiszen azok a levelei. Tartóssága miatt sokan adják ajándékba, de legtöbbször a kukában végzi, pedig jobb sorsra érdemes!

Cserepes virággal nemcsak fenntarthatóságot, de felelősséget is ajándékozunk, habár ez a két fogalom mindig kéz a kézben jár. A vágott virág pár nap után az elmúlás emlékműve lesz, arról nem is beszélve, hogy mennyire nem környezetbarát nagyipari termesztésük. Rengeteg termőföldet igényel, kemikáliákat, majd jön a szállítás során kibocsátott káros anyag mennyisége, végül pedig műanyagba csavarva várják, hogy valaki hazavigye őket, hogy ott a váza jelentette hamis biztonságérzet után szépen lassan elmúljanak.

 

sites

A mikulásvirág eredetileg Mexikóból származik.

 

Pontosan ezért szeretek jómagam is cserepes virágot adni, hiába jár együtt ezzel a locsolás és a gondozás egészen minimális kötelezettsége. Élő növényt adni mindig jobb, mint halálsoron várakozót. Sokan hasonló véleményen vannak, ezért is kerül annyiszor mikulásvirág az ajándékszatyrokba.

 

Latin nevének (Euphoria pulcherrima) második tagja a szépségre utal. 1834-ben fedezték fel Mexikóban, de az 1960-as évekig meg volt róla győződve mindenki, hogy ez egy nagy cserje. Aztán kiderült, hogy cserépben is remekül érzi magát, és ha rendre visszametsszük, nem is nő nagyra. Évközi túlélését segíti, ha kiültetjük, de ne tegyük ki közvetlen napfénynek, és bőven locsoljuk! Az indiánnyár végéig maradhat is ott, ahova tettük.

 

Ősztől azonban jobb, ha a szoba melegében nevelgetjük tovább, és ha azt szeretnénk, hogy virágozzon, akkor napközben takarjuk le 6-7 órára, mert akkor hozza a szirmait, ha rövidebb „nappaloknak” tesszük ki őket. Így évekig gyönyörködhetünk bennük, és kertünk legszebb lakóivá válhatnak.

 

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

 

A cikket a "Greendex" jóvoltából Bódi Ábelnek köszönhetjük.

Cikk és képek forrása: greendex.hu