Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elérhető a Humusz 2021. évi közhasznúsági jelentése

  • 2022. június 10.
  • Gyuri

Elkészült a szervezet közhasznúsági jelentése, amelyet honlapunkon is megosztottunk. A Humusz szakmai tevékenysége mellett azt is látni, hogy miből gazdálkodott a szervezet 2021-ben. Összefoglalónkat olvashatjátok.

Ami a pályázatokat illeti, a 2021-es évben - ahogy az a közhasznúsági jelentésben látható - elsősorban a már korábban indult pályázatok lezárására került sor. Olyan pályázat is akad, amelyet 2021-ben teljesen meg tudtunk valósítani (BFFP Minigrant), olyan is, amelynek megvalósítása 2022. első vagy második negyedévére éppen lezárult (ERASMUS+ projekt, ill. Zöld Kalandozások megvalósítása az Agrárminisztérium támogatásából), valamint olyan is, amelyre 2020-ban nyertünk támogatást, és 2022. év végén tudjuk várhatóan lezárni (Újbuda Önkormányzatától elnyert környezetvédelmi pályázat). Sajnos továbbra is igaz az a korábban már megírt tendencia, hogy egyre kevesebb és kisebb összegű pályázaton tudunk csak indulni, illetve a nagyobb összegű támogatás elnyerése forráshiányra történő hivatkozással gyakran meghiúsul.

A támogatások közül kiemelnénk a SZJA 1%-ot, amire tavaly 1.144.737 Ft gyűlt össze. A Magnet Bank Segítő Bankkártya programjával 443.378 Ft, a CRKL karkötők eladásából 125.023 Ft támogatást kaptunk. Köszönjük ez úton is az adományokat!

társadalmi vállalkozásunk bevételei 2020-ban a koronavírus-járvány következményeként jelentősen csökkentek, szinte nullázódtak, ám a helyzet 2021. második felére többé-kevésbé normalizálódott. 

A COVID-19 járvány a szervezet életére ebben az évben is hatással volt, a tervezettnél kevesebb program tudott megvalósulni, illetve kevesebb programon tudtunk részt venni. 2021. első félévében a pandémia következtében a Humusz Ház szinte teljes bezárására és a személyes jelenlétet igénylő programok teljes elhagyására volt szükség. Normális nyitva tartással kezdtük az évet, azonban a járványhelyzet eszkalálódása miatt hamar úgy döntött a szervezet, hogy a korlátozások meghosszabbításával párhuzamosan a Humusz Ház nyitva tartása is módosul. A teljes bezárást követően május elejétől heti két ügyeleti napot tartottak, de egészen július 20-ig munkatársaink alapvetően otthonról dolgoztak. Az ügyeleti napokon a Humusz Ház közösségi komposztpontját használók igénybe tudták venni a komposztpontot, illetve adott esetben kollégáink tudták fogadni a betérő lakosokat és a bejövő hívásokat.

A járványhelyzet lecsengésével párhuzamosan a szolgáltatásaink, mint az előadások, workshopok, óvodai, iskolai foglalkozások, rendezvényeken való megjelenés, szakmai tanácsadás, irodazöldítés stb. ismét népszerűek lettek, rendszeresen kapunk felkérést vállalatoktól, önkormányzatoktól, oktatási intézményektől. Nagyon fontosnak tartjuk ezeket a programokat nem csak azért, mert segítik a szervezet fennmaradását, de azért is, mert ezeknek köszönhetően még több emberhez tudunk eljutni, izgalmas együttműködések tudnak belőlük születni.

 

Amennyiben hasznosnak találod munkásságunkat, megköszönjük, ha támogatsz bennünket! Egyre több módon van erre lehetőség, hogy megtalálhasd a számodra legkényelmesebb megoldást. Bővebben az adományozási módokról.

 

Alább olvashatjátok a Humusz 2021. évi szakmai beszámolóját. 

 

OKTATÁS, SZEMLÉLETFORMÁLÓ KOMMUNIKÁCIÓ (ALAPTEVÉKENYSÉGEK):

  • A 2021-es évben a világjárvány miatt kevesebb iskolai csoportot tudtunk fogadni, mindössze 3 alkalommal látogatták meg a Humusz Házat nyáron, illetve ősszel. Szemléletformáló programokkal egy nyári fesztiválra sem volt alkalmunk kitelepülni. Szakmai programokat, előadásokat jellemzően online bonyolítottunk az év során, noha az év második felében már nyílt alkalom a személyes programokra is.

Ökomata

  • Pedagógusoknak szóló hírlevelünket kishíján 2000 regisztráltnak küldjük ki negyedévente.
  • A Pedagógusok, környezeti nevelők számára 2019-ben indított ingyenes, 18 órás képzésünket az év során két alkalommal (júliusban és augusztusban) tartottunk meg. A képzésen az évben 25 fő vett részt. Emellett komplex környezeti nevelési projektek mentorálását végeztük két partneriskolában.

Öko Hírnök 2021

  • Oktatási programvezetőnk több szakmai egyeztetésen, fórumon részt vett környezeti nevelés témájában, Egyetemisták részére is tartott kihelyezett tanórát a Humusz Házban.
  • Lakossági tanácsadó tevékenységünket napi szinten folytattuk telefonon, e-mailben és személyesen – természetesen a személyes és telefonos tanácsadást az év első felében csak korlátozottan tudtuk kivitelezni. Éves szinten átlagosan 250 megkeresésre válaszoltunk. Adatbázisaink közül a legnépszerűbbek a javítóműhelyes és hulladékátvevős adatbázisok, továbbá a Gyakran Ismételt Kérdések oldalunk.
  • A humusz.hu oldalunkat naponta frissítjük tartalommal, 2021-ben kb. 860.000 oldalmegtekintés volt és 237.700 egyéni felhasználó, a javitomuhelyek.humusz.hu adatbázisunk esetében pedig 147.000 oldalmegtekintést értünk el. A heti hírlevél regisztrációk száma meghaladja a 3200 főt. Jelen vagyunk a közösségi médiumokban is, Facebook követőink száma az év végére meghaladta a 22.000 főt, Instagramon pedig a 2.400 főt.
  • Online szemléletformáló tevékenységeink közül érdemes kiemelni a márciusban meghirdetett Műanyagböjt kampányunkat, amelynek keretében nyereményjátékot is hirdettünk – együttműködve számos más civil szervezettel, mint pl. Green Guide Budapesttel, az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvánnyal, a Zöldövezet Társulással és a Magyar Cserkészszövetséggel. 
  • 2021 áprilisában, a Föld Napjához kapcsolódóan a lakosság számára 5 alkalmas „Online Akadémiát” szerveztünk a nulla hulladék jegyében.

Online akadémia

 

  • A tárgyi adományozást lehetővé tevő www.tulsokcucc.hu oldalát 2014-ben indította el a szervezet. 2016 tavaszán Maradéktalan kreativitás program keretében egy új aloldallal bővült, a Maradékbazárral (www.tulsokcucc.hu/maradekbazar), ahol gyártási maradékokat, alapanyagokat lehet felajánlani kézműves, kreatív célokra oktatási intézmények és művészek számára. Jelenleg 860 adomány- és maradékanyag fogadó, ill. közel 1760 adomány- és maradékanyag felajánló van, az oldalmegtekintések száma 20.000 volt.
  • A sajtómunka 2021-ben a következő eredményeket hozta: rádióban 11, podcastban 1, tévében 2 alkalommal szólaltunk meg; nyomtatott sajtóban 3, online sajtóban pedig több mint 90 cikk jelent meg munkánkról.
  • Redesign kiállításunkat 2021-ben egy helyszínre telepítettük ki.
  • A Humusz Ház kertjében közösségi komposztpont üzemel, amely ugyan nagy népszerűségnek örvend, de a járvány miatt be kellett zárnunk, majd az ügyeleti napokon volt látogatható a komposztpont. Továbbá használt farmereket is gyűjtünk, amelyet a társadalmi vállalkozó Old Blue részére továbbítjuk értéknövelt újrahasznosításra (upcycling). Ez 2021-ben megközelítőleg 94 kg volt.
  • Munkatársaink több közösségi komposztpont átadóján megjelentek, előadással, tudásátadással segítették a helybéli komposztbarátokat.

tanösvény

  • Önkéntes adatbázisunk 2021 év végén továbbra is meghaladja a 200 főt. Önkénteseink 2021-ben kb. 290 munkaórával segítették a szervezetet. Intenzív, jól szervezett, napi szintű önkénteskoordináció folyik. 
  • 2021 őszén is megrendeztük a Komposztálás Ünnepnapját, amelyre pályázatot hirdettünk, és amelyre 62 óvodai, iskolai és civil közösségi pályamunka érkezett. A programmal kb. 3830 főt értünk el országosan.
  • 2021 második felében a lakosság számára interaktív komposztos workshopokat szerveztünk, illetve megrendezésre került a Zöld Kalandozások előadássorozat. Az őszi témák alapvetően a járvány utáni fenntartható élet lehetőségeivel, az ehhez szükséges egyéni és társadalmi fordulatokkal, beállítódással foglalkoztak. Az utolsó előadás a járványhelyzet miatt online valósult meg. A Szeglet közösségi ház felkérésére szintén tartottunk egy előadássorozatot a hulladékmegelőzés, újrahasználat, komposztálás, tudatos vásárlás, fogyasztáscsökkentés témákban.

Zöld Kalandozások 2021

  • 2022. október-december során a Szeglet közösségi házban öt alkalommal tartottunk előadást, bemutatva a nulla hulladékhoz vezető lépéseket, a közösségi komposztálás, a tudatos vásárlás, az újrahasználat és a környezettudatos karácsony "titkait".

Szeglet

 

HÁLÓZAT:

  • Üzemeltetjük levelezőlistáinkat, ezeken és a hírleveleinken keresztül szolgálunk hírekkel, javaslatokkal a tagságunk és hálózatunk számára, és kérjük véleményüket. A betétdíjas rendszerrel kapcsolatosan megalkotott állásfoglalásunkkal kapcsolatban két online szakmai megbeszélést is tartottunk, amelybe szakértők és egyéb érintettek mellett a Nulla Hulladék Hálózat tagjait is bevontuk. A betétdíjas állásfoglalást aláírta többek között a Magyar Cserkészszövetség és a Felelős Gasztrohős Alapítvány is.
  • Márciusban és decemberben részt vettünk a Zero Waste Europe (ZWE) éves megbeszélésének (Annual General Meeting) két online ülésén. Továbbá képviseltettük magunkat az augusztus végén, szeptember elején tartott Zero Waste Ambassador képzésen Szlovéniában.

Zero Waste Ambassador képzés

  • A Zero Waste International Alliance, a #breakfreefromplastic mozgalom, és az európai RReuse hálózat hírfolyamát, belső kommunikációját is folyamatosan követjük, továbbá tagjai vagyunk a Global Alliance for Incinerator Alternatives égetőellenes nemzetközi szervezetnek.

 

HULLADÉKOS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG:

  • A Humusz elnöke az Országos Környezetvédelmi Tanács civil delegáltjaként tevékenykedik. Továbbá a hazai Zöld Civil mozgalom Koordinációs Tanácsának is tagjai vagyunk, az elnöki posztot oktatási programvezetőnk töltötte be.
  • Munkatársainkat több előadás megtartására kérték fel szakértőként, valamint résztvevőként több szakmai konferencián, programon is képviseltük magunkat, így például szekcióülés vezettünk a Zöld Civil szervezetek Országos Találkozóján Keszthelyen.

Good Impact 2021

  • Társadalmi vállalkozásunk keretében vállalatok szemléletformálását és irodazöldítést folytattunk.
  • A 2020. év végén megjelent, a betétdíj rendszerét érintő törvényjavaslatra vonatkozóan szakmai állásfoglalást adtunk ki, javaslatcsomagot dolgoztunk ki a döntéshozók részére.

 

Működésünk 2021-ben is fenntarthatósági és esélyegyenlőségi tervünknek megfelelően folyt.