Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Élelmiszerellátó rendszerek: az élelmiszer-hulladék megelőzésének „receptje”

  • 2019. március 12.
  • Csilla

Az Európai Parlament képviselői megkezdték a Közös Agrárpolitika jövőjéről szóló bizottsági javaslat megvitatását a 2021-2027 közötti időszakra. Ugyanakkor az aktuális hulladék keretirányelvvel összhangban a Bizottságnak felhatalmazáson alapuló jogi aktust kell elfogadnia, amely március végéig meghatározza az élelmiszer-hulladék mérésére vonatkozó közös módszertant.

Az élelmiszer pazarlás elleni küzdelemnek ezért továbbra is kiemelt fontosságúnak kell maradnia, határozott intézkedésekkel.

Az élelmiszer pazarlás etikai, gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi kérdés, amely a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 8% -át teszi ki.

Az Európai Unióban évente átlagosan 88 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, ami fejenként 173 kg.

Az élelmiszer-hulladék csökkentése a 12.3 Fenntartható Fejlődési Célok célkitűzéseinek is részét képezi és eképpen rendelkezik:

“2030-ra felére csökkenjen az egy főre jutó kiskereskedelmi és lakossági élelmiszer-hulladék, és csökkenjen az élelmiszer veszteség a termelés és az ellátási lánc során, beleértve a betakarítást követő veszteségeket”. Ugyanezeket a célkitűzéseket tartalmazza az Európai Bizottság 10 prioritása.  

Ezért az élelmiszer-hulladék csökkentése és ennek előtérbe helyezése azt jelenti, hogy jobb, tisztességesebb és fenntarthatóbb termelési és fogyasztási módszerek felé mozdulunk el.

Ezek alapján az európai intézkedésektől elvárjuk

  • a teljes élelmiszerellátó rendszerre kiterjedő, átfogó stratégia elfogadását az élelmiszer pazarlásról és hulladékról, és nem csak a folyamat végéről, azaz a fogyasztás szemszögéből tekintve
  • hogy egy határozott és ambiciózus élelmiszer-hulladék hierarchia alapján legyenek meghatározva, mivel az általános hulladék hierarchia nem mérvadó az élelmiszer-hulladék szempontjából

 

élelmiszer-hulladék hierarchia

 

Ebből a szempontból a Zero Waste Europe konkrét iránymutatásokkal és ajánlásokkal támogatja a politikai döntéshozókat a megfelelő és célratörő jogszabály alkotásban, valamint a hulladékmentes társadalom elősegítésében.

A tanulmány magyar nyelven is elérhető.

 

Forrás: https://zerowasteeurope.eu/2019/01/policy-briefing-food-systems/
Fordította: Bentamra Csaba
Kép forrása: USDA