Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Divatban, élelmiszeriparban, elektronikában és építkezéseken is fokozná az újrahasznosítást Brüsszel

  • 2020. március 23.
  • CsViki

Valérie Berckmans kollekciója első ránézésre csak egy a sok közül a divat világában - a belga tervező munkamódszerei azonban eltérnek az átlagtól. Őt ugyanis zavarja, hogy a ruhaipar összességében szennyezőbb, mint a légiközlekedés és a hajózás együttvéve. Ezért műhelyében sok újrahasznosított anyagot használ: a korábban kidobott textilből alsóneműk és más termékek lesznek.

"Ha helyben termelünk és fenntartható módon dolgozunk, alig van haszon. Nem tudunk sokat befektetni és nehéz kitermelni az adókat a hagyományosan működő gazdasági szereplőkhöz képest" - mondta a divattervező Berckmans.

Az ő ruhái francia és belga műhelyekben készülnek úgy, hogy nem használják ki a munkaerőt. A nagy ruhaipari cégek ezzel szemben a környezeti szempontokat figyelmen kívül hagyva szolgálják ki a fogyasztói igényeket.

"Egy európai polgár évente 12 kilogrammnyi ruhát vásárol. Ennek az előállítása összességében 195 millió tonna szén-dioxidot termel és 46 millió köbméter vizet igényel" - monda az Euronews tudósítója, Isabel Marques da Silva.

Nemcsak a divatiparban, de az építkezéseknél, elektronikai és élelmiszeriparban is csökkenteni kell a hulladékot

A divatiparban is növelni kell az újrahasznosítást - többek között ezt célozza az Európai Bizottság körforgásos gazdaságról szóló cselekvési terve. Kiemelten foglalkoznak az elektronikai, építőipari és élelmiszeripari termékekkel is.

"Szeretnénk úgy átalakítani ezeket a szektorokat, hogy a hulladéktermelés minimális legyen, ha pedig van hulladék, azt újra tudjuk hasznosítani. Európa nem gazdag nyersanyagokban, a körforgásos gazdaság pedig növelné az immunitásunkat a geopolitikai téren" - mondta a környezetvédelemért felelős uniós biztos, Virginijus Sinkevičius.

A zöld szervezetek azonban kritikusak, mert a bizottság nem csökkenti a felére 2030-ig az természetes alapanyagok arányát.

"Nem szabadna a mostani rendszert meghagyni és egy kis újrahasznosítással megtoldani. Ehelyett jelentősen csökkenteni kellene a felhasznált alapanyagok arányát és elkezdeni újrahasznosítani, amit csak lehet, hogy elkerüljük a szennyezést" - mondta egy környezetvédő aktivista, Emily Macintosh.

A körforgásos gazdasági stratégia segíthet abban is, hogy a kontinens 2050-re karbonsemleges legyen.

 

Szerző: Zsíros Sándor

Forrás: euronews.com