Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Digitális termékigazolványt terveznek bevezetni az újrahasznosítás érdekében

  • 2021. december 16.
  • Gyuri

Az Európai Bizottság a jövő év elején tervezi bevezetni a „digitális termékigazolványt” (dpp: digital product passport), amely az európai piacon lévő áruk összetételére vonatkozó információkat tartalmazna, hogy növelje az újrahasználat és újrahasznosítás esélyeit – írja az euractiv.com.

Az ötlet az, hogy azonosítsák az egyes termékek összetételével kapcsolatos legfontosabb információkat, hogy a felhasználók az ellátási láncban újra felhasználhassák vagy a hulladékkezelő létesítményekben megfelelően kezelhessék azokat.

 

A század közepére Európa célja a nulla nettó kibocsátás és szennyezésmentesség elérése, de e célok elérése érdekében foglalkoznia kell a túlfogyasztással és a hulladékokkal is.

 

A következő négy évtizedben a biomassza, a fosszilis tüzelőanyagok, a fémek és az ásványok globális felhasználása várhatóan megduplázódik, az éves hulladéktermelés 2050-re 70%-kal fog növekedni.

 

Ennek ellensúlyozására Európának át kell állnia a fenntartható, hosszú élettartamú termékekre és le kell lassítania a gazdaságon keresztül áramló erőforrások felhasználását.

 

Willaim Neale, az Európai Bizottság tanácsadója kijelentette, hogy biztosítani kell, hogy az európai piacokon megjelenő termékek hosszú élettartamúak és javíthatók legyenek.

 

A digitális termékútlevél része lesz ennek a kezdeményezésnek. Jelenleg az áruk előállítása, vásárlása és értékesítése során elvesznek az összetevőikre és az újrahasznosíthatóságra vonatkozó információk.

 

Kép és cikk forrása: dontwasteit.hu