Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az orrunkig ér a nyugati szemét

  • 2006. március 17.
  • humusz
Új iparág van kialakulóban: nyugat-európai vállalkozók illegálisan szállítják a hulladékot szegényebb európai országokba. A környezetvédelmi tárca szerint nálunk minden rendben van - írta a Népszabadság.
A tiltott szemétrakományok jellemző útiránya: nyugatról keletre, a "régiektől" az "új" EU-tagállamok felé, Németországból, Ausztriából keletre, Nagy-Britanniából, Írországból délre. Brüsszelben az EU hét tagállamot nevezett meg, mint notórius illegális szemétlerakodót. Közülük a spanyolok és a görögök kapták a legtöbb intőt. Kréta festői szigetére a görögök hajószámra vitték a tiltott hulladékot, töltöttek fel vele óriási gödröket, a tengertől elhódított területeket. Magyarország - legalábbis a környezetvédelmi tárca adatai szerint - az utóbbi öt esztendőben sem küldő, sem fogadó országként nem volt szereplője illegális hulladékszállítási ügyeknek.

Magyarországon a nem kívánatos szemétimport ellen az EU-csatlakozás időpontjáig a tételes vámvizsgálat megbízható védelmet nyújtott - mondta Kelemen József, a környezetvédelmi minisztérium főtanácsosa. Ráadásul a hazai, jelenleg is érvényes törvényi szabályozás szerint magyar területre ártalmatlanítási céllal nem szabad hulladékot behozni (Csehországba és Németországba viszont igen).

Hazánk EU-belépése óta uniós rendelet szabályozza a tagállamok közötti hulladékkereskedelmet. A szabályok mindig az adott hulladék fajtájától és veszélyességétől függenek. Viszonylag szabadon csak a legkevésbé ártalmas, szakszóval zöld listás hulladékokat (például a kommunális hulladékot vagy fémhulladékot) lehet szállítani: itt még bejelentési kötelezettség sincs, tehát a termelő vagy a begyűjtő akár közvetlenül a másik tagországban lévő feldolgozóhoz is szállíthat - feltéve, ha az utóbbi rendelkezik a feldolgozásra vonatkozó hatósági engedélyekkel. Elvileg természetesen még ezek a szállítmányok is belefuthatnak a magyar vámosok "mélységi" (nem az országhatáron történő), szúrópróbaszerű ellenőrzésébe.

(NAPI Online)