Annyit javult a levegő minősége Kínában, hogy két évvel nőtt a várható élettartam

  • 2023. szeptember 05.
  • Jakab János

Ez nem egy kínai, hanem egy amerikai tudományos felmérésből derült ki, melyet a Chicagói Egyetem energiapolitikai intézete adott ki. Eszerint sikeres volt az a környezetszennyezés ellen indított háború, melyet tíz éve indítottak el az 1,4 milliárd lakosú országban.

Ha Pekingben élsz, akkor ne vegyél levegőt! – már 1990-ben is ezzel viccelődtek a kínai fővárosban. Azután a helyzet sokkal rosszabb lett: a kínai nagyvárosokban a levegőt tisztító berendezések a legkomolyabb családi kiadások közé kerültek.

 

A kormányzat tíz éve kezdte meg a küzdelmet a levegő tisztaságáért, és az eredmény igen figyelemreméltó: 42 százalékkal csökkent a légszennyezettség 2013 és 2022 között. Hogy érték el ezt az eredményt a kínaiak? Pekingben például úgy, hogy bevezették a gázfűtést, és megtiltották azt a hagyományos gyakorlatot, hogy a családok mindent elégettek a kályhában, ami meleget adott.

 

Ezenkívül kiköltöztették az ipar nagyrészét a városi területekről. Korlátozták az új autók eladását. Megszüntettek sok szénerőművet – írja a Chicagói Egyetem jelentése, amelyben utalnak rá, hogy az energiaválság miatt ez a tendencia megfordult: újra üzembe helyeznek szénerőműveket – igaz, hogy nem a nagyvárosok közvetlen közelében.

 

Pekingben újra kék az ég – büszkélkedett Kína környezetvédelmi minisztere, aki sietett hozzátenni: lassan ez lesz a normális helyzet a kínai fővárosban. Korábban ugyanis évtizedeken át sárgás szmog lepte el Pekinget és sok más nagyvárost Kínában. Önmagához képest Peking sokat javult, de még így is az a helyzet, hogy túlságosan sok az olyan részecske a levegőben, amely károsíthatja az emberi szervezetet: 40 százalékkal több ilyen részecskét észleltek a kutatók a kínai fővárosban, mint az Egyesült Államok leginkább szennyezett megyéjében – írja a CNN gazdasági rovata.

 

peking

 

A WHO normái szerint Kína továbbra is igen szennyezett levegőjű országnak számít, a 13-ik a listán.

 

A szennyezett levegő öl

 

Kínában két évvel tovább élhetnek az emberek, mert jobb a levegő, amelyet beszívnak, de a világ más részein sokat romlott a helyzet, olyannyira, hogy sok országban fontosabb halálozási okká vált a légszennyezés, mint a dohányzás. Különösen Indiában és Délkelet Ázsiában romlott a helyzet ebben a tekintetben.

 

India nagyvárosaiban a légszennyezés hihetetlenül magas, mert nagyon nagy a népsűrűség és a környezetvédelem nem prioritás a hatalom számára. Ennek következtében az 1,4 milliárd lakosú országban a levegő részecskeszennyezettsége tízszeresen haladja meg a WHO normáit. Ezekben az országokban nem szabályozzák az új autók eladását, és ennek következtében Bangladesben 10 év alatt megháromszorozódott a számuk.

 

A hagyományos gazdálkodás is környezetszennyező sok helyen Ázsiában, mert a parasztoknak az a szokása, hogy elégetik a fölösleges terményt, rendkívüli mértékben szennyezi a levegőt.

 

 

„Ezekben az ázsiai országokban nagyon súlyos a légszennyezettség, de a kormányzatnak még arra sincsen pénze, hogy hiteles méréseket produkáljon, nemhogy eredményes programot dolgozzon ki a levegő megtisztítására“

– írja a Chicagói Egyetem jelentése a légszennyezettségről.

 

Cikk és képek forrása: hvg.hu