Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aki nem szelektíven gyűjti a szemetet, a többszörösét fogja fizetni Lengyelországban

  • 2018. szeptember 11.
  • CsViki

Az elmúlt időszakban Lengyelország különböző vidékein egy sor hulladéktároló kigyulladt és a tüzek komoly környezetszennyezéssel jártak. A lengyel Környezetvédelmi Minisztérium törvényjavaslatot dolgozott ki a hulladékgazdálkodás területén tapasztalható fegyelmezetlenség megszüntetésére.

A lengyel kormány Jogszabály Előkészítő Központjának honlapján közzétett javaslat szerint a cél az ország közösségi hulladékkezelő rendszereinek korszerűsítése, az önkormányzatok e tevékenységgel kapcsolatos ellenőrző szerepének erősítése és az újrahasznosított hulladék arányának növelése.

A jogi szabályozás egyik legfontosabb változása a hulladékgyűjtésre, illetve feldolgozására vonatkozó megbízatások  kettéválasztása. A módosítástól azt várják, hogy kevesebb hulladékot borítanak le jogellenesen az erdők és az utak mentén.

Egy másik, hasonló célú intézkedés, hogy figyelemmel kísérik majd minden lengyel háztartás hulladék-kezelési gyakorlatát. Azok a háztartások, amelyek a keletkező hulladékot válogatás nélkül távolítják el, a szelektíven gyűjtött hulladékhoz képest kettőtől négyszeres mértékű szemétszállítási díjat kell, hogy fizessenek.

A lengyel PAP hírügynökség információi szerint az újrahasznosításra előkészített hulladék elszállítási díja havi 8 zloty lesz, míg a válogatás nélkül kukába szórt szemétért 32 zlotyt kell fizetni (1 zloty =76,01 Ft).

A lengyel Környezetvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a jogszabály tervezett hatályba lépése 2019. január 1.

 

Forrás: novekedes.hu