21 ökotudatos ötlet otthonra

  • 2021. február 05.
  • Abigail
Szerző: 

Az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és az erőforrások túlzott kihasználása napjaink legnagyobb kihívása. A problémák megoldása globális összefogást igényel, de emellett bárki egészen hétköznapi dolgokkal hozzájárulhat a megújuláshoz. A Procter&Gamble 2021-re 21 olyan egyszerű cselekedetet fogalmaz meg, amelyek betartásával könnyedén csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, ellensúlyozhatjuk az egyre növekvő klímaválságot és megóvhatjuk a Földet.

 

Régóta figyelmeztetnek a klímakutatók, hogy már egyéni szinten is rengeteget változtathatunk ezen, ha csökkentjük – elsősorban a háztartásunkban keletkező – üvegházhatású gázkibocsátásunkat. Ahhoz, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2°C-ot, egyéni karbonlábnyomunk 2050-re nem lehetne több mint 1,87  tonna átlagosan évente. Összehasonlításképpen, jelenleg a magyarországi átlagos egyéni karbonlábnyom 5,7 tonna szén-dioxid egyenérték/fő, ugyanez Németországban 10,5 tonna CO2e/fő, az USA-ban pedig 20 tonna CO2e/fő körül alakul.

A mindennapos változtatásokat tehát egyén szintjén kell elkezdenünk és szokássá alakítanunk, valamint közvetlen környezetünket is ebbe az irányba terelnünk, hogy idővel megfelelő hatást érhessünk el a bolygó és saját magunk érdekében. A P&G 2021-re összeállított egy olyan 21 fogadalmat tartalmazó listát, amelynek tettei mindennapi életünk három területére összpontosítanak: a vízfelhasználásra, az energiafogyasztás és a hulladéktermelés csökkentésére.

 

Kevesebb víz használata nap mint nap… Válaszd a gyors zuhanyt, kézmosásnál szappanozás után zárd el a csapot, és csak az öblítéshez nyisd meg újra. A fürdés négyszer annyi vizet igényel, mint a zuhanyozás, és a melegvízhasználat energiaigénye a háztartásokban a második legnagyobb. Ha 8 perc helyett 4 perc alatt zuhanyozunk, 350 kg szén-dioxidot spórolhatunk meg egy évben.

 

Ruhamosás: rövidebb programon, alacsonyabb hőmérsékleten... Ezzel vizet és energiát is spórolhatsz, és a megfelelő mosószereknek köszönhetően a ruhák ugyanolyan jól tisztulnak, mint hosszabb programon és magasabb hőfokon, sőt tovább megőrzik minőségüket.

 

Éljen a mosogatógép! A mosogatógép egyetlen ciklusban kb. 13 liter vizet használ, miközben ugyanannyi edény kézi mosásakor több tucat liter vizet folyatunk el. 

 

A víz második élete: nemcsak az esővíz... A "szürke víz" olyan víz, amelyet már egyszer használtunk. A szennyezettség mértékétől függően különféle módon használható - a virágok öntözésétől, az otthoni takarítástól a WC leöblítéséig.

 

Ételek, amelyek jót tesznek… a bolygónak. A növényi eredetű élelmiszertermelés sokkal kevesebb vizet használ fel, mint az állattenyésztés. Például 215 liter víz szükséges egy kilogramm paradicsom termesztéséhez, és nagyjából 15 ezer liter egy kilogramm marhahús előállításához. A hús- és tejtermék előállítás és fogyasztás a teljes üvegházhatású gázkibocsátás 14.5%-ért felelős.

 

A fény nem szereti a magányt... Kapcsold le a villanyt, ha elhagyod a szobát. A villanykörte újra felkapcsolása egy pillanatra több energiát használ ugyan, de ez csak egy extra másodpercnyi plusz fogyasztást jelent.

 

A LED átveszi a vezetést... A hagyományos izzók LED-re történő cseréje nagyszerű módja az energiatakarékosságnak.

 

Üres konnektor = boldog konnektor... A töltő csatlakoztatott készülék nélkül is fogyaszt áramot, ezért a töltés után érdemes kihúzni. A mobiltelefon töltőjének lecsatlakoztatásával évente annyi energiát spórolunk meg, amivel 8 napig nézhetjük a televíziót.

 

A használt elemeknek külön helye van. A használt akkumulátorok, elemek veszélyes hulladékok, fordíts rá gondot, hogy mindig a megfelelő hulladékgyűjtőbe kerüljenek! Az újratölthető elemek jó alternatívák lehetnek.

 

Munka után pihenjen a számítógép is! A számítógép alvó módban is folyamatosan energiát használ - ne hagyd készenléti állapotban, kapcsold ki!

 

Tudatos fűtés... Kapcsold le a fűtést szellőztetés idejére és mielőtt hosszabb időre elmész otthonról! Fűtésszezon előtt ellenőrizd az ablakok szigetelését! Nyílászárók megfelelő szigetelésével 15-20% fűtési energiát spórolhatunk meg.

 

Stop az ételpazarlásnak! A kissé már fonnyadt gyümölcsök továbbra is ehetők, sütéshez, kompótokhoz vagy pürékhez tökéletesen használhatók. A maradékot hasznosabb komposztálni, ha lehetőségünk adódik rá.

 

Nem az egyszer használatos műanyagzacskókra! A saját újrahasználható, akár súly szerinti méretű textil táskák nemcsak divatosak, de praktikusak is.

 

Csapvíz a palackozott helyett… Az egyik legegyszerűbb módszer a műanyaghulladék csökkentésére, ha PET palackozott víz helyett újra használható kulacsodat töltöd meg csapvízzel vagy szűrőkancsót használsz.

 

Az újrahasznosításban az erő! Ügyeljünk arra, hogy újrahasznosítható vagy újrahasznosított csomagolású terméket vásároljunk!

 

Szemétszedés séta közben - kellemest a hasznossal. Kirándulásaid alkalmával is törődhetsz az erdővel, vízpartokkal és a környezeteddel, ha összegyűjtöd, és kukába dobod az elhagyott szemetet.

 

Adj második életet dolgaidnak! Ahelyett, hogy eldobnál valamit, próbáld újrahasznosítani, vagy add tovább olyannak, akinek szüksége lehet rá.

 

A hősök köztünk élnek... Amikor csak lehet, támogasd a helyi szolgáltatókat és vállalkozásokat! Például ahelyett, hogy a készülékeidet a központi szervizbe küldenéd, hívj egy közeli szakembert a szereléshez!

 

A szelektív hulladékgyűjtés nem lehet kérdés! Ha kétségeid vannak azzal kapcsolatban, hogyan gyűjtsd szelektíven a hulladékot, nyomtass magadnak egy „puskát” segítségül, amit jól látható helyre kiragaszthatsz.

 

Egy autóval kevesebb... Ha teheted, kerékpározz autó helyett, vagy használd a tömegközlekedést! A kerékpár egészséges, környezetkímélő és városban a leggyorsabb is. Ha egy éven keresztül nem használunk autót, 2,6 tonna szén-dioxidot tarthatunk vissza a Lund University és a University of British Columbia 2017-ben készített tanulmánya szerint.

 

Legyél a változás nagykövete! Oszd meg barátaiddal, családoddal és ismerőseiddel is az összes környezetbarát ismeretedet!

 

forrás: zipmagazin.hu