Környezeti nevelési, felnőttoktatási továbbképzés Angliában 2016. szeptember

Időpont: 
szerda, 2016, szeptember 7 - 06:00 - vasárnap, 2016, szeptember 18 - 22:00
Helyszín: 
Anglia, Devon megye, Sharpham


A projekt célja, hogy a környezeti nevelésben (=felnőttoktatásban) aktív szakemberek kompetenciáit növeljük nyelvi és oktatás-módszertani szempontból.

A felnőttoktatás definíció szerint olyan általános készségek átadására irányul, amelyek nem vezetnek munkakör betöltésére jogosító végzettséghez, de amelyek hozzájárulnak a kulcskompetenciák elmélyítéséhez és a munka világában való magabiztossághoz (pl. informatikai és multimédia ismeretek, kommunikáció, idegen nyelv stb.). Az általunk megcélzott tanulói célcsoport a környezet- és természetvédelem területén aktív felnőtt tanulók, akik sok esetben főállású természetvédelmi szakemberek, sokszor azonban civil aktivisták.


2 kurzus, 8-8 fős csoport:
1.Magyarországi 5 napos felkészítő tréning
2.Nagy-Britanniai 2 hetes képzés (angol nyelven)

 A Magyarországi felkészítő célja, hogy az angol terminológiával és a képzés célkitűzéseivel a kiutazókat megismertessük. A hazai felkészítő alap szinten végigtárgyalja az angliai tanfolyam anyagát, hogy a kiutazáskor a résztvevők ne az alapfogalmak tisztázásával küzdjenek, hanem a tartalmi elemek elsajátítására koncentrálhassanak. A felkészítés elektronikus tananyagból, otthoni egyéni feldolgozást igénylő feladatokból áll.
 
Az angliai képzés formális és nem formális tanulási elemekből, sok gyakorlati lehetőséggel alapvetően módszertani és szemléletbeli váltást kíván hozni a résztvevők számára. Az angliai mobilitást indokolja, hogy az oktatási forradalom, az angolszász oktatásban már elterjedt alternatív oktatási módszerek és a civil élet elemei, szakmai háttere is fejlett, jó példák sokaságát lehet átültetni a kinti tapasztalatokat látva. A résztvevők számára a küldő és fogadó szervezet együttesen dolgozza ki a strukturált kurzus tematikát, amely lefedi majd mind a négy hiányterület feldolgozását.

 

Mik a tananyag fő témakörei?
•Felnőtt oktatás módszertani megújítását szolgáló kompetenciák
•Az élethosszig tartó tanulás koncepciójának elsajátítása
•A résztvevők idegen nyelvi eszköztárának fejlesztése
•Ismeretek a vállalkozókészség serkentése területén a környezet-és természetvédelmi szektorra vonatkozóan

Miért van rá szükség?
1.A projekt célkitűzése, hogy a felnőttoktatási tevékenységet modernizálja és az európai tervekkel összefésülje a felnőtt oktatói szakemberek továbbképzése által.
2.A környezeti felnőttoktatásban aktív szakemberek kompetenciáit növeljük nyelvi, oktatás-módszertani és az európai kontextus nézőpontjából.
3.A hazatérő szakemberek friss tudásukkal elősegíthetik a zöld szektorban aktív felnőtt tanulók értéknövelő tanulását a civilség területén (vállalkozókedv, önfoglalkoztatás, civil attitűd).
4.Mindez hozzájárulhat a felnőtt tanulók jobb elhelyezkedési esélyeihez, az alternatív életpályák elterjedéséhez és az európai polgárság eszményéhez.

További információ: 
http://gyongybagoly.hu/hu/kepzesek-osztondijak/alternativ-koernyezeti-neveles