Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Könyv vagy e-book: melyiket válasszam?

Év: 
2017
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Virágh Erika
A mindennapi tömegközlekedés során rengeteg emberrel utazom együtt, és szeretem megfigyelni, hogy ki mivel tölti el ezeket a perceket. Sokan olvasnak valamit, ki könyvet, ki pedig e-bookot.

Az ÚjraSzedve magazin megújul, ősztől már csak elektronikus formában érhető el!

Ha tetszett a cikk, támogasd munkánkat és a magazin megjelenését. Előfizetni a negyedévente megjelenő újságra itt tudsz.


Vajon melyik a praktikusabb és környezetkímélőbb? Ami a környezeti hatásokat illeti, az mindenképpen igaz, hogy mint minden elektronikai eszköznek, az e-olvasónak az előállítása környezetterhelő, használata energiaigénylő és hulladékká válásakor is nagyobb problémát okoz, mint egy hagyományos papír alapú könyv, amelyet akár újrahasznosított papírból is elő lehet állítani. A környezeti hatás akkor fordulhat át az e-book javára, ha valaki viszonylag nagy mennyiségben használ könyveket.

e-book vagy könyv?

Utóbbi is csak akkor igaz viszont, ha minden egyes darabot megvesz az illető, ugyanis a kölcsönzésnek, csereberének köszönhetően egy könyv sok emberhez el tud jutni, ami a leginkább környezetbarát megoldás. Egy e-olvasó közös használata viszont korlátozott: hiába fér el rajta több 100 könyv, egyszerre csak egy ember tudja használni. Az e-könyvek mellett szól viszont, hogy szabadon kereshetünk és tallózhatunk bennük, ami főként szótárak vagy lexikonok esetén rendkívül nagy előny. Azonban az e-book lemerülhet, vagy épp elromolhat. Alapvetően nem megújuló forrásokból származik, veszélyes anyagokat is tartalmaz, míg a könyvek az esetek többségében (feltételesen) megújuló alapanyagúak. (Bár sajnos egyre több műanyagot tartalmaznak – szerk.)

Az élettartam mindkét esetben felhasználófüggő, bár egy könyv kevésbé avul el, több évtizedet is megélhet, ha vigyáznak rá. A szállítást nézve az e-book előnyösebbnek tűnik, mert kevesebb helyet foglal, és könnyebb is. Viszont messzebbről hozzák, mert míg könyvet jóformán bárhol elő tudnak állítani, addig az e-bookokat tipikusan importálják.

A fent említettekből látszik, hogy mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is a mindennapi életünkben. Változó, hogy valakinek az e-book vagy hagyományos könyv-e a szimpatikusabb.