Peti blogja

Klímamegoldások 1. rész

  • 2022. július 01. 02:00
  • Peti
Egy német szerzőpáros Klímamegoldások című könyvét szemlézzük. Sorozat várható a blogunkon

írta: Hendinger Barbara

 

David Nelles, Christian Serrer: Klímamegoldások című könyvéből szeretnék nektek rövid összefoglalókat írni, az elkövetkező hetekben. A könyvet Prof.Rahmstorf ajánlotta a Twitteren keresztül a figyelmembe. Prof. Rahmstorf a Postdami (Németország) Klimakutatási Intézet egyik tudósa, munkatársa. Több világszintű elismerést kapott már a klímaváltozással kapcsolatos tudományos kommunikáció miatt, amit folytat. Ő a legtöbb Twitter követővel rendelkező tudós egész Európában.  Read more about Klímamegoldások 1. rész

Tematika: 

Mindegy, hogy felnézel-e, a lényeg, hogy képes vagy-e változni

  • 2022. február 01. 01:00
  • Peti
Na most már tényleg elég az érdektelenségből! Tessenek felébredni!

Bizonyára sokan láttátok már a Netflix új sikerfilmjét, a Don’t Look Up (Ne nézz fel!) című alkotást. Ha nem, akkor mindenképp nézz fel! A film szatirikus stílusban meséli el a világvégét. Megszokhattuk már a hasonló témájú filmekből az alaptézist: a Földet egy óriási katasztrófa fenyegeti, a tudósok megoldást keresnek, elhangzanak nagy szavak, jönnek hősök, aztán a végítélet vagy bekövetkezik, vagy sikerül elhárítani. Ebből már bőven láttunk eleget, Hollywood kedvelt témája a világvége. Read more about Mindegy, hogy felnézel-e, a lényeg, hogy képes vagy-e változni

Mit tanultam a klímaaktivista rocksztártól?

  • 2020. november 01. 01:00
  • Peti
Széljegyzetek egy dokumentumfilmhez

Az idei Verzió Filmfesztivál programjában találkoztam az Én vagyok Gréta (I am Greta) c. dokumentumfilmmel. Mivel már szinte a kezdetek óta ismerem Gréta történetét, nem gondoltam, hogy képes lesz a film bármi újat mutatni. Óriásit tévedtem.

Elhatároztam, hogy ebben a bejegyzésben nem Grétáról fogok írni. Read more about Mit tanultam a klímaaktivista rocksztártól?

Én Sir Daviddel vagyok. És te?

  • 2020. október 01. 02:00
  • Peti
Lenyűgöző életmű: Attenborough őszinte vallomása

Szerencsésnek érzem magam, hogy egy olyan korban élhetek, amikor a két világ határán mozgunk. Még megvan a teremtés szépsége, rácsodálkozhatunk a világban rejlő csodákra. Ismerhetem a Föld élővilágának egy részét anélkül, hogy személyesen kellett volna bejárnom a bolygó minden szegletét.  Ugyanakkor vészesen fenyegetnek bennünket globális problémák: járványoktól kezdve, klímaváltozáson keresztül, az ökoszisztéma rendszerek felborulásáig… Read more about Én Sir Daviddel vagyok. És te?

Zac Efron tanulmányútra indul, és mi járunk jól

  • 2020. augusztus 01. 02:00
  • Peti
Mit keres egy hollywoodi sztár a kecskefejő széken?

Amikor a Netflixen böngésztem, mert valamilyen tartalmas filmre vágytam és szembejött a Zac Efronnal a Föld körül című utazós film, gyorsan tovább görgettem. Első asszociációm szerint ugyanis ez biztosan csak egy újabb magamutogatós amerikai zagyvaság lehet. Óriásit tévedtem...

  Read more about Zac Efron tanulmányútra indul, és mi járunk jól

Hogyan váltam karantén-vegává?

  • 2020. június 01. 02:00
  • Peti
A karantén segített a 4 tagú családban húsmentes étkezésre áttérni

Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy jó lenne kevesebb húst fogyasztani, egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is. Négyfős háztartást vezetve sajnos elég nehéz megtalálni a lehetőségeket a változtatásra, mert rajtam kívül mindenki leginkább a jól bevált receptek, megszokott ízek híve. Read more about Hogyan váltam karantén-vegává?

Hulladék fenyőágból adventi spirál

  • 2023. december 01. 01:00
  • Peti
Inspiráló történet az ünnepi készülődéshez

Váratlanul betoppant az ünnepi lelkület a Humusz irodájába, amikor mentorált iskolánk pedagógusaitól érkezett egy levél. Féléves beszámolójukat egészítették ki egy történettel, ami félig-meddig spontán alakult. Közzétesszük, mert bízunk benne, hogy az üzenet másokat is ispirálhat.

 

Debrecenben történt, a Napraforgó Waldorf iskolában, 2023 adventjében...

  Read more about Hulladék fenyőágból adventi spirál

Jelentjük, a Tanösvényünk fáklya és lampion megvilágítással is élményt nyújt!

  • 2023. december 01. 01:00
  • Peti
Vásárlás helyett közösségi programot szerveztünk. Nem bántuk meg!

Izgalmas ötlettel rukkoltunk elő az idei Európai Hulladékcsökkentési Hétre. Miért is ne szervezhetnénk egy lampionos tanösvény sétát? Összekötjük az újrahasználatot (befőttes üvegekből lampiont készítünk) az edukációval (játékos tanösvény séta a sötétben). Akit pedig a kézműveskedés nem köt le, legyen a vendégünk egy forralt borra vagy teára és beszélgessünk egymással. Ez volt az alapötlet.

 

Hogyan valósult meg? Read more about Jelentjük, a Tanösvényünk fáklya és lampion megvilágítással is élményt nyújt!

Hasta la vista, Giliszta!

  • 2023. június 01. 02:00
  • Peti
Élménybeszámolónk az I. Budapesti Giliszta Fesztiválról

A Humusz Ház kertje idén tavasszal is megelevenedett, és otthont adott az Első Budapesti Giliszta Fesztiválnak. Az ötlet akkor pattant ki a fejünkből, amikor elindultunk az INSERT ötletpályázatán. Akkor még nem sejtettük, hogy a közzösségépítés-komposztálás-edukáció hármas ötletéből egy ilyen kedves program kerekedik, amire közel 130 ember látogat majd el.

  Read more about Hasta la vista, Giliszta!

365 napja PET nélkül

  • 2018. január 01. 01:00
  • Peti
2017-es nuhu vállalásom, hogy PET palack nélkül élek. Voltak buktatók, de összességében sikerült!

Tavaly januárban tettem egy vállalást, miszerint egyáltalán nem fogok vásárolni PET palackot ebben az esztendőben. A vállalás sikereiről, buktatóiról, a váratlan helyzetekről, tehát az elmúlt tizenkét hónap tapasztalatairól szeretnék nektek beszámolni. Read more about 365 napja PET nélkül

Tematika: