Mit tanultam a klímaaktivista rocksztártól?

  • 2020. november 01. 01:00
  • Peti

Az idei Verzió Filmfesztivál programjában találkoztam az Én vagyok Gréta (I am Greta) c. dokumentumfilmmel. Mivel már szinte a kezdetek óta ismerem Gréta történetét, nem gondoltam, hogy képes lesz a film bármi újat mutatni. Óriásit tévedtem.

Elhatároztam, hogy ebben a bejegyzésben nem Grétáról fogok írni.

Azt szeretném megosztani, hogy mit tanultam tőle. Szeretném ezt megosztani, mert hiszek benne, hogy másoknak is hasznára lehet. Ha pedig nem segít, a filmet akkor is nézzétek meg. Aztán mondjátok el valakinek, hogy Ti mit tanultatok tőle. J

 

#1 Higgy a képességeidben

                Hidd el, hogy nem vagy hülye, akkor sem, ha sokan mondják ezt, vagy ha kiközösítenek. Ha másként gondolkodsz, mint a többség, az még nem jelenti azt, hogy rosszabb vagy. Sőt, a jelenleg vesztébe rohanó emberiségnek kimondottan szüksége van másképp gondolkozókra. Akik ki mernek lépni a megszokott sémákból. Hidd el, hogy tehetséges vagy, és képes lehetsz nagy dolgokat véghezvinni. Vigyázat! A „nagy dolgok” egy relatív kifejezés. Globális értelemben például nem tűnik nagy dolognak lemondani a húsevésről, egy erre nevelt „valamirevaló magyar embernek” viszont már az.

 

#2 Hidd el, hogy fontos a feladatod

                Mindannyiunknak van feladata ezen a Földön. Az életünk nem lehet céltalan. Van, aki sokáig keresi az útját, van, aki 15 évesen rátalál. Az biztos, hogy van valami, amiben egyediek vagyunk, amit ha ÉN nem teszek meg, SENKI nem fog megtenni. Kezdd el, mert ezt csak Te kezdheted el. Ha felfedezed, hogy más is ugyanazt csinálja, akkor pedig fogj össze vele!

 

#3 Ne add fel

                Állítólag senki nem lehet próféta a saját hazájában. Mégis van olyan, hogy kitartással például a saját családod hétköznapi szokásait gyökeresen megváltoztatod. Tedd a jót, amiben hiszel. Sokszor nagyon könnyű az életben feladni. Gondolj arra, hogy felelősséget vállaltál valamiért. Ha feladod, az addig belefektetett energia kárba vész… Kitartásod pedig másokat is inspirálni fog.

 

#4 Akkor se add fel

                Ha már tényleg elérted a határaidat, amikor a végtelen óceánt kell átszelni és nem látszik a vége… akkor kapard elő a legmélyebb erőforrásaidat. Azokért tedd meg, akiket a legjobban szeretsz, akikért bármit megadnál. Azokért, akik hisznek benned.

 

#5 Mondd el ezredszer is

                Na ez a rész nálam húsba vágott. Az üzenetünket nem tudjuk elégszer és elég hangosan elmondani ahhoz, hogy változzanak a dolgok. Mit panaszkodhatok én? Gréta hatalmas tömegekhez szól, milliók követik, díjakat, elismeréseket kap, mindenki szelfizni akar vele, de ténylegesen nem követik az ezerszer elmondott szavait olyan változások, amikért felemeli a hangját. (Igen, bocs, mégiscsak írtam róla.) Nagy levegő beszív, benntart, kifúj. Türelmesen elmondom ezer plusz egyedszer is. Mást nem tehetek. Az idő nem nekünk dolgozik.

 

 

 

 

Írta: Merza Péter

 

képek forrása:

youtube.com

imdb.com