Jelentjük, a Tanösvényünk fáklya és lampion megvilágítással is élményt nyújt!

  • 2023. december 01. 01:00
  • Peti

Izgalmas ötlettel rukkoltunk elő az idei Európai Hulladékcsökkentési Hétre. Miért is ne szervezhetnénk egy lampionos tanösvény sétát? Összekötjük az újrahasználatot (befőttes üvegekből lampiont készítünk) az edukációval (játékos tanösvény séta a sötétben). Akit pedig a kézműveskedés nem köt le, legyen a vendégünk egy forralt borra vagy teára és beszélgessünk egymással. Ez volt az alapötlet.

 

Hogyan valósult meg?

Az újrahasználat jegyében otthonról hozott befőttes üvegekből lámpásokat készíthettek a résztvevők, maradékanyagok felhasználásával. A befőttesüvegek új köntöst kaptak maradék fonalakból, színes papírokból, vagy akár préselt őszi falevelekből. Drótból akasztót is eszkábáltunk, hogy kézben lóbálhatók legyenek a lámpások. A lámpás belsejébe pedig világítás gyanánt kerülhetett otthonról hozott bringalámpa, ledes mécses vagy igazi mécses is.

 

Az elkészült lampionokkal sétát tettünk a Nulla Hulladék Tanösvényen. Hangulatos sétánk során a résztvevők megismerkedtek a hulladékhierarchia lépéseivel. Szó esett a csomagolóanyagokról, az újrahasznosítás és az újrahasználat különbségéről. A résztvevőkkel közösen gyűjtöttük össze azokat a hétköznapi praktikákat, amik az anyagok újrahasználatát és megelőzését segítik. Így eljutottunk a lineáris, csővégi megoldásoktól a fenntartható körforgásig, ahol nem pazaroljuk el az erőforrásainkat. A séta nagon jó hangulatban telt, a vegyes korosztály ellenére mindenki tudott valami újdonságot elsajátítani.

 

séta

 

A séta után még lehetőség volt további beszélgetésre a kertben ropogó tűz mellett, forralt bort vagy teát kortyolgatva. Többen is megjegyezték, rájuk tört a karácsonyi hangulat... 

A forralt bor alapanyaga betétdíjas üvegben érkezett – ezzel is népszerűsítve az újrahasználatot, újratölthető italcsomagolásokat.

A program résztvevői közül többen kitöltötték a Nulla Hulladék Tanösvényhez kapcsolódó kvízjátékot is.

 

tanösvény sötétben

 

A Green Friday programon összesen mintegy 45 fő vett részt, akikkel együtt megtapasztalhattuk: vásárlás helyett a közösségi program sokkal jobb!

Köszönjük, hogy eljöttetek!