Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műhelysorozatot indítunk pedagógusoknak

  • 2019. március 12.
  • Peti

Ingyenes 15 órás műhelysorozatot indítunk általános iskolai tanítók, középiskolai tanárok, környezeti nevelők számára. Az áprilisban induló program kísérleti jellegű. Célja a közös tanulás tapasztalati és érzelmi úton, a nulla hulladék életszemléletét követve. 

Első műhelysorozatunkat olyan kísérleti programnak szánjuk, ahol a résztvevőkkel közösen vizsgáljuk meg azt, hogy a környezettudatos magatartás kialakulásában mennyire számottevőek az érzelmeink,  mennyire korlátoznak a szokásaink, és a változó világ kihívásaival miként találkozunk a személyes életünkben.

A műhely résztvevőinek szeretnénk a nevelő-pedagógia munka rekreációs megközelítését nyújtani, a meglévő erőforrásokat aktiválni, az egyéni és a közösségi motiváltságot növelni.

A műhelysorozat célja, hogy fogódzót adjunk az oktatási/nevelési területen dolgozó szakembereknek ahhoz, hogy hatékonyan közvetíthessék a környezetvédelmi tudatosságot a diákok felé, valamint hogy áttekintést adjunk a globális környezeti összefüggésekről, a problémákra pedig megoldásokat találjunk a nulla hulladék elvét követve. 

A műhelysorozat résztvevőinek észrevételeit is felhasználjuk az oktatási segédanyag megalkotása során, mely tartalmaz módszertani játékgyűjteményt és tudástárat. Számítunk a résztvevők közös tudására, a jó gyakorlatok megosztásra. 

 

Mit értünk a NuHu kifejezés alatt?

“A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik.

A nulla hulladék jegyében úgy tervezzük a termékeket, és úgy működtetjük a folyamatokat, hogy összességében csökkenjen a hulladék mennyisége és veszélyessége. Ebben a szemléletben nem eltemetjük vagy elégetjük az erőforrásokat, hanem megőrizzük és hasznosítjuk azokat

A nulla hulladék megvalósításával megszűnik a bolygó, az emberiség, az állatok és a növények egészségét veszélyeztető – talajba, vízbe, levegőbe történő – kibocsátás.”

 

 

A műhely tematikájának vázát a Humusz Szövetség által kidolgozott Nulla Hulladék című oktatócsomag adja.

A műhelyben a cselekedtető, élmény alapú pedagógiai megközelítést használjuk. Hangsúlyos lesz az érzelmi nevelés, a drámapedagógia, a konstruktív pedagógia.

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A résztvevők maximális létszáma 18 fő. A regisztrációs kérdőív kitöltése nem jelenti automatikusan a műhelysorozat résztvevőinek listájára való felkerülést.

A szervezők a beérkezett regisztrációk alapján fenntartják a jogot a résztvevői lista összeállítására. Túljelentkezés esetén várólistát hozunk létre. Nagy érdeklődés esetén még a 2019-es évben indítunk második csoportot. 

 

Regisztrációs kérdőív kitöltésének határideje: 2019. március 22.

 

 

A 15 órás műhelysorozat (3+3+3+6) négy alkalomból áll. Előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják mind a négy alkalmon való részvételt.

 

A műhelysorozat alkalmai:

2019. április 10. szerda 15.00-18.00

2019. április 17. szerda 15.00-18.00

2019. április  24. szerda 15.00-18.00

2019. április 27. szombat - külső helyszín Budapesten (szervezés alatt) 9.30-16.00

 

Helyszín: 

Humusz Ház (1111 Budapest, Saru utca 11.)

 

A műhelyfoglalkozások alatt ökofrankó büfét biztosítunk. 

 

A műhelysorozat nem akkreditált képzés, viszont a 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében a kötelezően megszerzendő 120 (kredit) óra továbbképzés legfeljebb huszonöt százaléka (azaz 30 óra) elszámolható. Jelen esetben - 15 órás képzésről lévén szó - 15 kredit számolható el. A beszámítás a munkáltató által történik. A Humusz Szövetség, mint szervező, a résztvevők számára tanúsítványt állít ki a program végén.

 

További információk:

Merza Péter

oktatási programvezető - Humusz Szövetség

[email protected]

06-1-3862648 (hétköznapokon 9.00-17.00)

 

Pilinger Zsuzsanna

környezeti nevelő, drámapedagógus  

[email protected]  

06 70 6087792

 

nuhu műhelysorozat