Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tiszta Világ Nap

Illegális lerakók felszámolása Túrkevén
Év: 
2009
Szám: 
Ősz

 

Egy kis kitekintés a „Clean Up The World Day” eseményeire. Szeptember harmadik hétvégéjén 120 országból 750 csoport regisztrált valamilyen nagyszabású, önkéntes közterület-takarító akciót. Folyók, tengerpartok, erdők, közparkok szabadultak meg a szétdobált hulladéktól. Ami közös az interneten fellelhető képekben: sajnos a szemetelés Hawaiitól Dubaiig, az Walestől Új-Dél-Walesig mindenütt jelen van. Másrészt, majd mindig vidám kis közösségek, diákok és gyerekek takarítják a mások szemetét! A www.cleanuptheworld.org honlapon, egyetlen magyarként a HuMuSz is regisztrált: igaz nem a magunk akciójával, hanem hazánk összes takarító akcióját „csomagban” bejelentettük. Köztük az alábbit is:

Illegális lerakók felszámolása Túrkevén


Magyarországon általános jelenség az illegális hulladéklerakóhelyek számának növekedése, Túrkeve környéke sem kivétel ez alól. A probléma gyökerei sokrétűek, de a legfőbb ok talán a lakosság hozzáállása és a helyi hulladéklerakó bezárása.


A nagy reményekkel várt Kétpói Regionális Hulladéklerakó egyáltalán nem segített megoldani a kialakult helyzetet. A távolság és a nagyon magas elhelyezési költségek miatt a lakosság nem is használja a lerakót, virágzik viszont az illegális hulladéklerakás régiónkban, így városunk környékén is. Mivel a tilosban szemetelőket nehéz tetten érni, a felelősségre vonás esélye minimális. A határt, a természetetjáró embereket, a város közvéleményét viszont joggal háborítják fel a környezetükben tapasztalható állapotok. A tarthatatlan helyzet megoldása végül a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Tiszta Magyarországért”című pályázata lett, amire önkormányzatok és velük együtt működő civil szervezetek jelentkezhettek. A támogatás elnyeréséhez nemcsak a közterületen elhagyott hulladék egyszeri összeszedését kellett megcélozni. Komplex tervre volt szükség, amelyben helyet kapott az ellenőrzés, a megelőzésés a tájékoztatás, valamint a megtisztított területek utógondozása és funkcióváltása is. A sikeresen pályázó Nimfea Természetvédelmi Egyesület a városkörnyékén található ismert és ismeretlen illegális hulladéklerakóhelyek feltérképezésével és a hulladék összetételének megvizsgálásával kezdte a munkát. Akadtak kisebb, út melletti lerakóhelyek és nagy kiterjedésű, jelentős mennyiségű hulladékot tartalmazó területek egyaránt. Elsősorban a háztartásokban, vagy a mezőgazdaságban keletkezett hulladék került elő, de egy-egy esetben veszélyes hulladékot is találtak az egyesület munkatársai. A feltérképezés után a felszámolásban partnerként résztvevő önkormányzati szervezet, a Vízmű és Városgazdálkodási Kft. segítségével elkezdődött a hulladék elszállítása a Kétpói Regionális Hulladéklerakóba.

Minden hulladéklerakóhelyre figyelmeztető tábla került, a felszámolt területek állapotát pedig folyamatosan figyeli az egyesület. Bízunk benne, hogy sikerül az újraképződést megakadályozni!

Bővebb információ: Herman Ottó Természetvédő Kör 5420 Túrkeve, Ecsegi út 22. Kontos Tivadar Tel.:56/362-505 email: [email protected]