Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

VEGYÉL VISSZA! ...hogy több lehess!

Év: 
2009
Szám: 
Nyár

Fedezd fel újra a saját világodat – nézz szembe önmagaddal: Te mit teszel a globális felmelegedés ellen? Tudod, hogy mit tehetnél? Megmondjuk! Alább10+1 pontban, s a www.vegyelvissza.hu KLÍMAAKCIÓjában sok-sok jó ötlettel, nyereményjátékos lehetőséggel.

A Vegyél Vissza! egy nonprofit program a klímaváltozás ellen. S hogy mire való a Vegyél Vissza! ? Arra, hogy ne csak várjuka csodát, ne a kormányokra mutogassunk, vagy országokra, vállalatokra, mindenki másra, hanem kezdjünk el a saját házunk táján söprögetni, hívjuk fel a bajra a figyelmet a saját eszközeinkkel, csináljunk valamit mi magunk! Menni fog! Veled együtt egyre többen visszaveszünk, hogy többek lehesünk, s több maradjon a jövő generációinak is. A Vegyél Vissza! 10 +1pontját profi civil szakértőink dolgozták ki, a HuMuSz, WWF, az MTVSz, a TVE és a Greenpeace.

VEGYÉL VISSZA!10 + 1 PONT

1. Vegyél vissza a flancból, azaz az eldobható divatból! Vásárolj minőségi alapon – a kevesebb több! Vagy „Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy?” A gyorsan változó divat hatására ne vásárolj olyan ruhadarabokat, kiegészítőket, amelyekre valójában semmi szükséged.

2. Vegyél vissza a cuccból, azaz a felesleges tárgyakból! Ne tárgyakat szerezz, birtokolj vagy ajándékozz, hanem élményeket és tudást. Ma már a zenét sem bakeliten veszed, és a képeslapod is elektronikus.

3. Vegyél vissza a távolságból! Egy doboz joghurt (műanyag, alufólia, tej, gyümölcskészítmény), akár több mint 3000 kilométert utazik, mielőtt apolcra kerül. Figyeld a étel-kilométereket, keresd és vedd a helyit! Válaszd a szezonális zöldség-gyümölcsöt! Ha utazásról van szó: utazz a lehető legklímabarátabban, vagy kirándulj, nyaralj itthon!

4. Vegyél vissza az energiapazarlásból! Használj kevesebb energiát, azt is hatékonyan! Légkondi? Szigetelj, vedd le vagy fel a pulóvert, árnyékolj, építs ügyesen! A legolcsóbb energia az, amit meg sem termelünk!1 fokkal kevesebb fűtés-hűtés akár 6%-nyi energiamegtakarítással jár.

5. Vegyél Vissza a vízpazarlásból! Egy hamburgerhez kb 20 fürdőkádnyi víz kell. Egy kiló húshoz kb. 4000 liter. Te 1-200 liter vizet használsz naponta a fürdőszobában, míg minden hatodik ember szomjazik. Becsüld meg a „kék aranyat”, használd a bojlert és a WC-t víztakarékosan.

6. Vegyél vissza a pöfékelésből! Új autó? Válaszd inkább a tömegközlekedést, a sétát, a kerékpárt – ha mégis kocsi, legyen alacsony fogyasztású – és telekocsizz! 500 km alatt pedig ne szállj repülőre, arra ott a busz és vonat!

7. Vegyél vissza a csomagolásból! Nem csak a zacskós levesről van szó, hanem műanyag palackokról, mini kávétejszínről, stb. Keresd a környezetbarát, hatékony csomagolású termékeket. Amit végül mégis ki kell dobnod, szelektív gyűjtőbe dobd, csak így lehet újrahasznosítani.

8. Vegyél vissza a vegyszerekből! A Duna az otthoni wc-nél kezdődik, ami neked a tusfürdő, az a halaknak már méreg lehet. Amit tudsz, cserélj letermészetesre! Vegyél vissza a szintetikus kozmetikumokból, tisztító- és mosószerekből! Keresd a környezet- és egészségbarát szereket, használj jó minőségű termékeket, de abból is kevesebbet.

9. Vegyél vissza másokból! Nem szólni, nem tenni: bűn részesség. Szólj, érvelj, és óvd Te is aktívan a környezeted! Önkéntességgel, akciókkal és közösségi összefogással, Vegyél Visszá!-val!

10. Vegyél vissza a luxusból és a tempóból! A jó élet záloga nem az energiafaló lakás, és nem is a luxusautó. A környezettudatosság pedig nem önsanyargatás. Ami fontos, arra van is időd.

10 +1. Ne vegyél vissza a nap, a szél, a víz energiájából...a megújuló erőforrásokból!