Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kesztyűgyári cserebere

AHOL A SZOCIÁLIS MUNKA ÖSSZEFONÓDIK A KÖRNYEZETTUDATOSSÁGGAL...
Év: 
2009
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Pápa Ági

A Kesztyűgyár, amit a Magdolna program keretében, az ott élők aktív részvételével újítottak fel, és alakítottak át a negyed közösségi házává, Budapest egyik legszegényebb negyedének fő terén, a Mátyás téren található.

A meghívón az állt, hogy „Ha hozol, vihetsz!”, ezért gyorsan magamhoz vettem egy régi humuszos csereberebörze maradékait. Így aztán néhány számomra felesleges tárggyal a táskámban és sok kérdéssel a fejemben léptem be a házba. Nem csalódtam, van mit tanulnunk a börze szervezőitől, a Zöld Fiataloktól (ZöFi) és a Nap Klub Alapítványtól.

Mire megérkeztem a Mátyástéren található Kesztyűgyárba, már folyt az élénk csereberebörze. Láttam magazinokat, kalapokat, ruhákat, poharakat, játékokat. Az asztalok mögött önkéntes segítők ültek, akik a feleslegessé vált tárgyakért cserébe facsipeszt adtak, amely a cserebere börze valutájaként szolgált. Volt, aki hetven tárggyal érkezett. Őt csipesszel nem tudták kifizetni, de papíron vezették, hogy mekkora „tőkéje” van. Gyorsan beváltottam a hozott tárgyaimat, így a plüssállatos kulcstartóm percek alatt pohárrá változott.

Bálint Mónitól, a főszervezőtől megtudtam, hogy a rendezvényükkel elsősorban a helyi lakosokat célozzák meg. A csereberélők többségét a környéken élő családok és gyerekek alkotják, de „külsős” látogatók is szép számmal akadnak, a visszatérő vendégekről nem is beszélve! A külsősök jellemzően hoznak, a helyiek inkább vinnének. Igen, feltételes módban, hiszen sokuk nem tud hozni semmit. De erre is találtak megoldást a szervezők! A hulladékmegelőzésen túl a cserebere célja a rászorulók megsegítése és a közösségi életbe történő bevonása. Így az utolsó fél óra mindig ingyen piac: ilyenkor az áruk csipesz nélkül, szabadon elvihetők. Az ezek után is megmaradt tárgyakat a kerületi családsegítő központoknak, szociális szervezeteknek adják. A rászorulókat a „valutás” cserebere idején is segítik: a börzézők között egy szociális munkás „ólálkodik”, aki dugicsipeszeket rejt azok zsebébe, akik nem tudtak hozni, de szívesen vinnének.

Az első csereberebörzét 2008. november végén, a „Ne vásárolj semmmit napon” rendezték meg, és a nagy siker miatt kéthavonta megismételték. Ma már akkora igény van a börzére, hogy a szervezők fontolgatják, hogy havonta rendeznek egyet. A börzét a helyi családsegítő központokban, a Józsefvárosi Újságban, levelezőlistákon és honlapokon is népszerűsítik, és a környék lakóházaiban is plakátolnak. A szervezők új kezdeményezésbe is fogtak, például a környéken élő családoknak különféle bútorfelújítási technikákat tanítanak.

Nagyon örülök, hogy ekkora sikere van a cserebere börzének. Jó a hangulat, mindenki nézelődik. Idős nénik beszélgetnek, az anyukák pedig elhozzák gyerkőceiket is, akik szemmel láthatóan nagy kedvvel vadásznak a facsipeszért kapható kincsekre. Egy környékbéli kisfiú saját kabátját akarta facsipeszre cserélni, hogy megvehessen egy áhított plüssállatot. Szerencsére a nővére észrevettea kabátot az egyik kupac tetején, így sikerült megmenteni.

Pápa Ági

További információ:[email protected], http://kesztyugyar.blog.hu, http://kesztyugyar.blog.hu/rovat/csere_bere