Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Készíts adventi naptárt és dekorációt újrahasznosított anyagokból!

  • 2015. november 26.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

szarvas gurigabol

Díszek gurigából, adventi naptár, és ráadásul zöld tippek az advent minden napjára! 

 

 

 

Azoknak a családtagoknak, barátoknak, akik szeretik naponta bontogatni decemberben a kis meglepetéseket, készítsünk upcycled adventi naptárt.
Az alábbi linken: recyclart.org találhattok tippeket arra, hogy milyen cuki díszeket lehet alkotni wc papír gurigából.

adventi gurigbabol

Aki ennél is tovább szeretne menni a környezettudatos karácsonyi készülődés irányába, annak 24 zöld tippet is adunk, az adventi naptárba:

 

1.nap: A felesleges ajándék pazarlás!

 

2.nap: Az elektromos készülékeket kapcsold ki, ne csak várakozó üzemmódba tedd! 

 

3.nap: Vedd lejjebb a fűtést egy-két fokkal, és bújj az ünnepi melegítődbe inkább.

 

4.nap: Válassz olyan ajándékot, ami másnak is segít: fogadj örökbe állatot virtuálisan (a valódi örökbefogadást alaposan gondold át előbb!), vagy ajándék helyett kérd, hogy támogassanak egy ügyet, ami számodra fontos. 

 

5.nap: Vásárolj helyi termékeket ajándéknak!

 

6.nap: Küldj elektronikus üdvözlőkártyát! Ha mégis ragaszkodsz a hagyományos kártyához, készítsd magad, de legalább ellenőrizd, hogy újrahasznostható-e az anyaga!

 

7.nap: Add tovább az ajándékod, ha úgy látod jónak, semmi kivetnivaló nincs a használt cuccban! Ne felejtsd: csökkentsd, használd újra, vagy mehet a szelektívbe! 

 

8.nap: Bánj takarékosan a karácsonyi világítással, válaszd a LED égőket! 

 

9.nap: Kerüld a csomagolópapír használatát, számos alternatív lehetőség van, pl. a kendő, sál, régi kotta stb. Ha mégis használod, óvakodj a fémes fóliáktól, lehetőleg újrahasznosított papírt válassz!

 

10.nap: Gondoskodj arról, hogy a fenyőfád az ünnepek után komposztálásra kerüljön, figyeld mikor és hol gyűjtik be. Ha van lehetőséged bérelj gyökeres fenyőt, vagy tarts egyet dézsában a kertben.

 

11.nap: Ne felejtsd otthon a bevásárlótáskád, ha beszerző körütra indulsz, és tervezd meg előre az útvonalat, ha autóval kell menned, ezzel időt is spórolhatsz.  

 

12.nap: A karácsonyi vacsorához is válassz helyi termelőktől származó árut! 

 

13.nap: Remek díszeket készíthetsz újrahasznostott anyagokból, és próbálj természetes anyagokat használni, mint pl. a fenyőtoboz!

 

14.nap: Az ajándék kiválasztásánal a csomagolásra is figyelj oda: ha teheted, minmális csomagolású arut válassz, újrahasznostható csomagolással! 

 

15.nap: Tervezd meg előre a karácsonyi menüt! Ne csak a fogásokat, az adagokat is, így elkerülheted, hogy ételt kelljen kidobni! Az ételpazarlás egyáltalán nem ünnepi hangulatú dolog.

 

16.nap: Az ünnepek után a neked nem tetsző ajándékokat ne dobd ki, és a helyet sem kell, hogy foglalják a lakásban: tarts csereberét a barátokkal, vagy adományozd el!

 

17.nap: Ha elemmel működő eszközt használsz, vagy veszel ajándékba, gondoskodj feltölthető akkumulátorról, és töltőről hozzá! 

 

18.nap: Gondolkodj környezettudatos és fairtrade ajándékokban, bátran választhatsz élményt, akár egy tanfolyamot is. 

 

19.nap: Ha mégis túl sok lett az étel, gondold végig kinek eshetne jól a környezetedben, és legyél kreatív a maradékok felhasználásával. 

 

20.nap: A hússütésnél esetleg hátramaradó zsiradékot felhasználhatod madáreleség készítésére: gyúrj bele magvakat és akaszd ki a kertbe!

 

21.nap: Ne felejts el a nagy sütés-főzés közben ilyenkor is komposztálni!

 

22.nap: Ha vendégséget tartasz, a pap1rszalvétákat kerüld, a műanyag pohár, tányér, evőeszköz használata helyett inkább kérd, hogy a vendégek hozzanak magukkal sajátot.  

 

23.nap: Ha elmész otthonról, kapcsold le a beltéri világító díszeket!

 

24.nap: Folytasd a környezettudatos gondolkodást az új évben is! 

Tervezel újévi zöld fogadalmat? Nekünk elárulhatod… :)

Forras: www.greenimpact.group.shef.ac.uk