Otthoni praktikák

Vállalom! - Egész évben tehetünk a hulladékcsökkentésért

Egy új magyar nyelvű oldal, hogy egész évben figyeljünk oda a hulladékkeletkezés megelőzésére, tárgyaink újrahasználatára és a hulladékká vált anyagok újrahasznosítására

A múlt heti Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióit tekintve ötödikek lettünk az unióban. Tegnap elindult az ehhez kapcsolódó „Vállalom!” magyar nyelvű oldal, amelynek célja, hogy egész évben minél több önkéntes bevonásával irányítsa rá a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére, tárgyaink újrahasználatára és a hulladékká vált anyagok újrahasznosítására. Hazánkban évente kb. 17,5 millió tonna hulladék keletkezik, aminek 21,4 %-át a háztartások produkálják.

Megelőzéses címkék: 

Vegyszerek nélkül

Tartsunk mértéket, és művi kemikáliák helyett alkalmazzuk a régi, bevált „házi” szereket.

Rohanó élettempónk és reklámok hada ösztönöz minket arra, hogy gyors hatású készítményekkel csutakoljuk otthonunkat, használati eszközeinket és tárgyainkat. Úgy gondoljuk, a tisztítószerek használatával időt spórolunk és sterilebb otthont kapunk, az viszont csak igen ritkán jut eszünkbe, hogy az egyre erősebb hatásfokú kémiai anyagok mekkora kárt okoznak akkor, amikor hulladékainkkal, szennyvizünkkel együtt kikerülnek a természetbe.

Megelőzéses címkék: 

"Zöldülő" konyha

Okos ötletek, egyszerű praktikák a konyhában.

Egy átlagos konyha „nagy forgalmat" bonyolít, megmondhatja minden háziasszony: sütés, főzés, befőzés, élelmiszertárolás és -beszerzés, ünnepi ebédek... nem mindegy hát mekkora konyhánk környezetterhelése - vagy ha úgy tetszik, „ökológiai lábnyoma" - nap mint nap.

Megelőzéses címkék: 

Vízhasználat

Használjunk minél kevesebb vizet a hétköznapokban! Vigyázzunk az élővizekre!

Bolygónk vízkészletét egyre gyorsabb iramban éljük fel, ráadásul minősége folyamatosan romlik. Egyes országokban már most háborúk folynak a vízforrások, vízgyűjtő területek birtoklásáért (az „új folyékony arany" néven emlegetik); s az édesvíz elérhetősége, hozzáférhetősége globális szinten is jelentkező problémává vált.

Megelőzéses címkék: 

Szelektív hulladékgyűjtés

Lehetőség szerint válogatva gyűjtsük a hulladékot!

A szelektíven gyűjthető hulladékfajtákat juttassuk el gyűjtőkonténerekbe, hulladékudvarokba vagy hulladékátvevőkhöz! Minél több anyagféleség feldolgozását segítjük elő a gyűjtésben való részvétellel, annál kevesebb elsődleges nyersanyagra lesz szükség, ill. annál kevesebb hulladékot kell lerakóra vagy égetőbe vinni. Mindez kisebb környezetterhelést jelent...

Fontos, hogy a környezetünkben képződő veszélyes hulladékot is elkülönítve gyűjtsük és megfelelő helyre juttassuk!

 

TIPP

 

Megelőzéses címkék: 

Ne dobd ki, add tovább!

Feleslegessé vált tárgyainkat adjuk tovább. Vásároljunk, csereberéljünk használt holmikat.

A háztartásokban gyakran akad olyasmi, ami már régóta használaton kívül kallódik szekrényben, garázsban, a gyerek szobájában. Az ilyen-olyan okból (kaptunk helyette újabbat, kinőttük, már nincs rá szükség, stb.) feleslegessé vált tárgyakat, eszközöket, stb. általában ideig-óráig rakosgatjuk, aztán egyszer csak egy szép nap a szemétbe hajítjuk vagy lomtalanításkor az utcára tesszük.

Megelőzéses címkék: 

Csináld magad!

Termeljünk meg magunknak minél több mindent!

Rakjunk el mindenfélét télire, így nem kell konzerveket (és velük együtt adalékanyagokat, vegyszereket, csomagolási hulladékot) vásárolnunk.

 

TIPP

 

Megelőzéses címkék: 

Veszélyes hulladékok

(For English scroll down.) „Termeljünk” kevesebb veszélyes hulladékot. Ami keletkezik, azt adjuk le gyűjtőhelyeken!

A háztartásokban nagyon sok olyan anyagot használunk, melyek hulladékká válva ártalmasak a környezetre és az egészségre. Ezek az anyagok, illetve bomlástermékeik, göngyölegeik, lejárt vagy érvényes szavatosságú maradványaik körültekintő bánásmódot igényelnek: valamennyit külön kell gyűjteni, és veszélyeshulladék-ártalmatlanító helyre juttatni!

Megelőzéses címkék: 

Mondjuk le a "reklámpostát"!

 

A hipermarketek, megaüzletek, bevásárlóközpontok, óriás-üzletláncok megnyitásával megjelentek postaládáinkban elmaradhatatlan kísérőik, az ingyenes reklámújságok is. Számos háztartásban nincs igény ezekre a reklámhordozókra, így nap nap után olvasatlanul kerülnek a kukákba. Mindez túl sok fa, energia, légszennyezés és egyéb környezetszeennyezés árán - teljesen feleslegesen.

 

TIPP

 

Megelőzéses címkék: 

Felújítás, építkezés

Lakásfelújítás, építkezés alkalmával, új lakberendezés vásárlásakor is keressük a környezetkímélőbb alternatívákat.

Akár a modern technológiák (termoüveg, hőszivattyú, vízbázisú festék, stb.), akár a régi építészet „mesterfogásai" (szalmabála építészet, spaletta, tornác, természetes anyagok, stb.) számos lehetőséget kínálnak otthonunk környezetkímélőbb kialakításához. Egyes megoldások költségesek, ám hosszú távon kifizetődőek mind anyagi, mind környezet- és egészségvédelmi szempontból; mások pedig olcsók, gyorsan és könnyen kivitelezhetők.

Megelőzéses címkék: 

Oldalak