Felújítás, építkezés

Lakásfelújítás, építkezés alkalmával, új lakberendezés vásárlásakor is keressük a környezetkímélőbb alternatívákat.

Akár a modern technológiák (termoüveg, hőszivattyú, vízbázisú festék, stb.), akár a régi építészet „mesterfogásai" (szalmabála építészet, spaletta, tornác, természetes anyagok, stb.) számos lehetőséget kínálnak otthonunk környezetkímélőbb kialakításához. Egyes megoldások költségesek, ám hosszú távon kifizetődőek mind anyagi, mind környezet- és egészségvédelmi szempontból; mások pedig olcsók, gyorsan és könnyen kivitelezhetők.

Építkezéskor, felújításkor nem árt emlékezni arra, hogy a művi- és vegyi anyagok használatával, alkalmazásával; messziről érkezett tárgyak, bútorok vásárlásával nem csak környezetünknek, de egészségünknek is ártunk (pl. kioldódó vegyszerek folyamatos párolgása; gyorsan elhasználódó anyagok hulladékká válása/hulladékként történő kezelése; gyártás során használt/keletkező melléktermékek és az előállítási folyamat környezeti hatása; esőerdőből kitermelt fa alapanyagként történő felhasználása; tengerentúlról érkező cikkek hosszú szállításából adódó légszennyezés; stb.).

Az energiatakarékosság kérdését nézve pedig nem sokára Magyarországon is bevezetik az épületek energetikai tanúsítványát (2002/91/EK Európai Uniós direktíva nyomán). Ez a dokumentum minden egyes ingatlan esetében megmutatja, hogy ott milyen hatékonyan hasznosul az energia, továbbá szaktanácsokat ad az épület energiahatékonyságának javítására. Hozzunk hát környezettudatos döntéseket ezen a téren is!

 

TIPP

 

  • Az építést, felújítást is a "fenntarthatóság" jegyében közelítsük meg. Ennek számos gyakolrati oldala van.
  • Régi holmiknak, építőanyagoknak találjunk helyet az új/megújuló helyen is. Ne dobjunk ki semmit csak azért, mert már nem divatos, vagy újabb változat kapható belőle. A holmiktól, használati eszközöktől, kiegészítőktől, bútoroktól akkor " szabaduljunk meg", ha már nem hasznáslhatók, javíthatók - így kevesebb hulladék képződik. S ne feledjük: nem minden sitt!
  • Szigeteljük jól a házat, lakást - főként a nyílászárók legyenek korszerűek.
  • Hosszú távon megtérülő és környezetkímélő befektetés, ha otthonunk fűtését alternatív lehetőségekkel (geotermikus energia, napkollektor, stb.) oldjuk meg. Érdekes és sok lehetőséget magában rejtő megoldás a passzív napenergia hasznosítása, a passzív ház vagy a szalmabála építészet!
  • Építészeti megoldások keresésekor gondoljunk a ház külső árnyékolására, mely elkerülhetővé teszi az energiafaló klímaberendezések üzemeltetését. Az ablakok külső árnyékolása kifejezetten sokat számít - napellenző, zsalugáter, redőny - de ugyanilyen hasznos, ha a D-i oldal ablakai elé lombhullató fákat ültetünk: ezek nyáron a melegtől óvnak, télen viszont beengedik a napsugarakat az épületbe. (Ugyanezt a célt szolgálja a déli fal lombhullató növényekkel történő befuttatása.) Az északi oldalt örökzöld növényekkel, futónövényekkel, fűtetlen tárolókkal (spejz, garázs, stb.) és fal mellé felsorakoztatott tűzifával (ha pl. cserépkályhával is fűtünk) óvhatjuk a hidegtől.
  • Lakberendezési tárgyaink lehetőleg készüljenek természetes, tartós, újrahasznosítható anyagokból (fa, fém, gyapjú, len, kender, vessző, gyékény, agyag, parafa, stb.). Ahol lehet, kerüljük a művi anyagokat (műanyag, szivacs, teflonozott felületek, fémgőzölt felületek, ragasztott pozdorja, stb.), melyek előállítása környezetterhelő, használatuk pedig egészségkárosító lehet.
  • Kerüljük a trópusi erdőkből származó fákból (pl. teak, rózsafa, mahagóni) készült használati cikkeket - dísztárgyak, kerti és beltéri bútorok, kiegészítők, padlók, stb. Az esőerdők irtásával nő a légkör CO2 tartalma; csökken a biológiai sokféleség; megváltozik a vízháztartás (ami árvizeket, földcsuszamlást okozhat), hosszú távon terméketlenné válik a talaj, stb. Ha a faanyag ún. fenntartható erdőgazdálkodású ültetvényről származik, akkor a termék FSC jelzést visel. Bár idehaza utóbbi sem mondható túl környezetbarátnak, hiszen a tengerentúlról érkező bútorok, használati eszközök - a hosszú szállítás okozta légszennyezés révén - nagyban hozzájárulnak a klímaváltozáshoz.

   

   

  AJÁNLOTT IRODALOM és LINKEK