Ne dobd ki, add tovább!

Feleslegessé vált tárgyainkat adjuk tovább. Vásároljunk, csereberéljünk használt holmikat.

A háztartásokban gyakran akad olyasmi, ami már régóta használaton kívül kallódik szekrényben, garázsban, a gyerek szobájában. Az ilyen-olyan okból (kaptunk helyette újabbat, kinőttük, már nincs rá szükség, stb.) feleslegessé vált tárgyakat, eszközöket, stb. általában ideig-óráig rakosgatjuk, aztán egyszer csak egy szép nap a szemétbe hajítjuk vagy lomtalanításkor az utcára tesszük.

Ezeket a holmikat - akárcsak mindennapos használatban lévő társaikat - anyag és energia felhasználásával előállították, becsomagolták, raktározták, szállították, azaz megvásárlásukkal és használatukkal bizonyos mértékű környezetterhelést okoztunk. Nem is beszélve arról, mi történik velük hulladékká válásukat követően...

Épp ezért fontos, hogy feleslegessé vált vagy megunt használati eszközeink ne a kukában végezzék, hanem új felhasználóra találjanak. A módszer előnye, hogy minél többen élnek a használt cikkek továbbadásával/használatával, annál több új termék előállításához szükséges erőforrást lehet megtakarítani, illetve annál kevesebb hulladékról kell megfelelő módon gondoskodni.

 

TIPP

 

  • Használjuk ki az „ingyen adom" típusú listák kínálta lehetőségeket. Ajánljuk fel a felesleges holmikat az interneten! (Lásd pl. jobb oldali "használtcikk fórumok" link).
  • Próbáljuk eladni, amit lehet. Országszerete számos adok-veszek üzlet és webportál működik.
  • Ajándékozzuk használati eszközeinket rászorulóknak. Érdeklődjünk a helyi családsegítő szolgálat vagy karitatív szervezet ilyen irányú igényei felől. Játékot, könyvet szívesen fogad óvoda, bölcsőde, idősek otthona vagy klubja, esetleg közkönyvtár. Esetenként kis költségvetésű civil szervezetek is örülnek tárgyi adományoknak (pl. bútor, irodai gépek és berendezések, írószerek, stb.) .
  • Munkahelyünkön - egy mindenki által látogatható sarokban, folyosón - létesíthetünk „ingyen polcot" pl. könyvek, folyóiratok, gyerekjátékok, stb. számára. A számunkra felesleges darabok itt találhatnak új tulajdonosra.
  • Éljünk a börzék nyújtotta lehetőséggel! A használtan vett/cserélt tárgyak, használati eszközök környezetvédelmi szempontból azért jók, mert kiválthatjuk velük az új termék előállítása, csomagolása, stb. által okozott környezetterhelést.
  • Szervezzünk cserebere börzét iskolában, munkahelyen, sportkörben... Csereberéljünk rokonokkal, ismerősökkel. Ez főként kisgyermekes családoknál jöhet jól: nem kell annyi újat venni ruhából, mesekönyvből, játékból..
  • A könyveket vigyük antikváriumba, adjuk könyvtáraknak.
  • Tankönyveket vásároljunk használtan! Szervezzünk tankönyvbörzét az iskolában, de jó megoldás az is, ha az iskola honlapján adok-veszek fórumot indítunk. 
  • Csatlakozzunk a Ruha-Csereberélők népes csapatához! Szervezzünk mi is ilyet lakóhelyünkön vagy baráti körünkben!
  • Írjunk egy listát arról, mit tudnánk - időnként vagy rendszeresen - kölcsönadni barátainknak, rokonainknak. Ha kialakul egy ilyen csere-kör, nagyon sok holmi megvásárlásától kíméljük meg magunkat és pénztárcánkat. A LetsAllShare ötlet Angliában született, s igazán jól működik!
AJÁNLOTT LINKEK