Vegyszerek nélkül

Tartsunk mértéket, és művi kemikáliák helyett alkalmazzuk a régi, bevált „házi” szereket.

Nagyanyáink még ismerték a takarítás fortélyait. Otthonuk tisztántartásához nem volt szükségük művileg előállított vegyszerekre, csupán természetes anyagokra és néhány jól bevált receptre. Ecettel, sóval, szódabikarbónával, mosószódával dolgoztak, a lakás mégis ugyanolyan tiszta volt, mint most, a háztartási kemikáliák korában. Számtalan egyszerűen kivitelezhető házi praktika létezik. Talán kicsit húzódozunk tőlük, mert a saját kezűleg elkészíthető tisztítószerek előállítása és alkalmazása bonyolultnak, időigényesnek tűnik. Nem az. Csak kényelmesebb a gyárilag töltött flakonért nyúlni, mint néhány percet a megfelelő szer elkészítésére fordítani. Akit aggaszt a lefolyóba öntött klór, a hajtógázos bútorfény vagy a maró zsíroldó használata, változtathat takarítási szokásain.

Környezetkímélő tisztítószerek alapanyagai és tanácsok beszerezhetők bioboltokban vagy civil szerevezeteknél (pl. KÖTHÁLÓ, Ökoszolgálat Alapítvány).

 

TIPP

 

 • Takarításkor, tisztításkor is érvényes a megelőzés elve: a friss koszt könnyebb letörölni, lemosni, stb., mint a régi, beszáradt foltot. Ha a szennyeződést azonnal eltávolítjuk, az esetek többségében elegendő a tiszta víz, a tisztítószert sokszor el is hagyhatjuk - ez rögtön kisebb környezetterhelést jelent! Ha gyakrabban takarítunk (portalanítás, mosdó kitörlése, stb.), megelőzhetjük a komolyabb lerakódásokat és ezzel az erős, maró vegyszerek használatát!
 • Vásárláskor hozzunk környezettudatos döntéseket, melyek egyben egészségünkre is hatással vannak: figyeljünk oda, mit is veszünk meg!
 • Üveg és tükör esetében egyetlen frottír rongy csodákra képes! Ha nagyon koszos a felület, vizes ronggyal - vegyszer nélkül! - töröljük át, majd egy száraz frottírdarabbal (pl. öreg törölköző) körkörös mozdulatokkal dörzsöljük meg a tükröt/üveget. Kevésbé szennyezett felületre víz sem kell, azt száraz frottírkendővel is megtísztíthatjuk.
 • Csempék, kádak, mosdókagylók tisztítására használjunk ecetet! Oldja a zsírt és a koszt, csillogóvá varázsolja a felületet.
 • A maró hatású savas vízkőoldók is nagyszerűen helyettesíthetők ecettel. A legvastagabb lerakódást is képes lehozni: a kérdéses részeket locsoljuk le kevés ecettel, majd kefével vagy vizes ronggyal dörzsöljük át. Makacsabb vízkőre helyezzünk ecettel átitatott rongyot és hagyjuk rajta 10 percig. Ha az edény vízköves, öntsünk az aljára egy keveset, majd néhány óra múlva mosogassuk el.
 • A vécét szódabikarbónával vagy fele-fele arányban kevert ecettel és vízzel lehet kisúrolni. Tisztít és fertőtlenít.
 • A hűtőgép szódabikarbónás forró vízzel tisztítható. Ha szagtalanítani akarjuk, tartsunk benne egy nyitott szódabikarbónás zacskót.
 • A mikrohullámú sütőben párologtassunk egy tál citromos vizet, majd nedves ruhával töröljük ki.
 • A szappanos vízzel lemosott ablaküveget, tükröt egy rész ecet és négy rész forró víz keverékével permetezzük be, majd töröljük át tiszta ruhával.
 • Bútorfény helyett használjunk olívaolaj és citromlé keverékét.
 • Hagyjuk az elektromos, gázhajtásos légtisztítókat, WC-ben úszó illatosítókat! Rendszeres használatukkal összességében véve jelentős mennyiségű vegyi anyagot juttatunk ki környezetünkbe. Alapvető megoldás a rendszeres szellőztetés. Jó megoldás a potpourri használata (illóolajjal illatosított száraz virágszirom vagy termés); szobába, szekrénybe tehetünk egy csokor/zsákocska friss/szárított levendulát vagy rozmaringot; szekrény belsejéből elűzi a rossz szagot az őrölt kávé. Rossz szagot a WC-ből űzzünk el egy szál meggyújtott gyufával.

 

 

AJÁNLOTT IRODALOM és LINKEK