Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld partizánok

  • 2006. július 29.
  • humusz
Budapesti fiatalok kvázi gerilla-akciókat szerveznek a zöldebb és élhetõbb fõvárosért - derül ki a Budapest Rekonstrukció nevû szervezet honlapjáról. A szervezet vezetõje lapunknak elmondta: elegük lett abból, hogy a - különben is ritka - parképítések vagy parkfelújítások után a karbantartásra már nem fordít figyelmet a fõváros, ezért saját pénzükbõl festik le az elhanyagolt padokat, és növényeket ültetnek. Elkészült ugyan egy hivatalos budapesti zöldterület-fejlesztési koncepció, de a program csupán iránymutatóként szolgál, konkrét munkálatokat nem végeznek.

bpindex 

A Fővárosi Önkormányzat az elmúlt 15 évben foglalkozott ugyan köztereink fejlesztésvel, de nem olyan mértékben, mint ahogy szükség lenne rá. Az esetleges parképítések után sokszor már nem marad pénz a karbantartásra és az őrzésre, így azokat az időjárás és a vandálok lassan tönkre teszik. Ezt megunva néhány vállakozó kedvű fiatal saját pénzből újítja meg az elhanyagolt tereket, hangsúlyozottan ragaszkodva az eredeti állapothoz. A Budapest Rekonstrukció nevű szervezet vezetője elmondta: akcióik során lefestik a padokat, kicserélik a rossz támlákat és növényeket ültetnek. Hitka Viktória hozzátette: azért fontos megőrizni az eredeti állapotokat, mert ez egy figyelmeztetés akar lenni a Fővárosi Önkormányzat felé: ha ti nem csináljátok meg, majd mi fogjuk! A rekonstrukció a legtöbb esetben nem kerül többe 20 ezer forintnál. Következő lépésként a Lehel tér mögötti templomkertet akarják megújítani. Egy másik megmozdulás apró ötlettel próbálja élhetőbbé varázsolni a fuldokló várost: egy képzőművész fejéből pattant ki a szikra, hogy a kétdecis műanyagpoharak pontosan passzolnak a kresztáblák oszlopainak tetejébe, bárki ültethet virágot oda pár száz forint ráfordítással. Az egészben csak az a szomorú, hogy mindez a törvények szerint illegális. (A projektekről bővebben az ultess.uw.hu és a bprekonstrukcio.tar.hu honlapokon olvashatnak.)

Elkészült ugyan egy új zöldterület-fejlesztési koncepció a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Ügyosztályának megbízásából, de ez nem pénzt nyújt, csupán utat mutat arra, hogyan kezeljék a zöldterületeket. Emellett meghatározza azt is, hogy mekkora felületet kell biztosítani parkosításra egy építkezésnek. A "Pro Verde! Budapest zöldfelületi rendszerének fejlesztési koncepciója és programja” című dokumentációt a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutatóközpont Kht. készítette és augusztusban hagyja jóvá a Fővárosi Közgyűlés. Az ügyosztály főtanácsosa, Kovácsné Papp Katalin lapunknak elmondta: hiánypótló koncepcióról van szó, mivel az utóbbi 15 évben nem volt mód és lehetőség arra, hogy egy átfogó tervet dogozzanak ki a zöldfelületek védelmében. Célja, hogy a főváros kevés zöldterületét növeljék, a meglévőket pedig fejlesszék. A parkosításnak pozitív környezeti hatása mellett el nem hanyagolható gazdasági vonzata, hogy a rekonstruált területeken lévő ingatlanok értékesíthetősége és értéke többsztörösére nő.

Ma az egy főre jutó zöldfelület Budapesten 6,2 négyzetméter, ami európai viszonylatban közepesnek számít, de a város nagyságát tekintve csekély. Kovácsné Papp Katalin elmondta azt is: a magánbefektetőket általában kedvezményekkel vagy adókkal próbálják majd rábírni a környezettudatos gondolkodásra. A tervek között szerepel, hogy évenként űrfelvételt készítenek Budapestről, majd kielemzik a zöldfelület változásait. A főtanácsos hozzátette: az eredmény azonban így is csak 10-15 év múlva lesz érezhető.

Népszava Online